2016-03-09 14:41:23• hírek • Kocsis Zoltán

Több kilométernyi leaszfaltozott út, több újjászületett kultúrotthon....

Mérleget vont első mandátumának megvalósításairól Piricsi Artúr, Sárközújlak polgármestere. A kisváros első embere a tőle megszokott részletességgel és precizitással számolt be tevékenysége eredményeiről. A beszámolót a tanácsosok mellett többek között Pataki Csaba szenátor és Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is meghallgatta.

„Egy település igazgatása nem csak a polgármester munkájából áll, hanem a mellette álló csapat munkájából is", mondott köszönetet kollégáinak, minden segítőjének Piricsi.

A polgármester évekre lebontva mutatta be tevékenységét. Ebből szemezgetünk.

A képviseleti demokrácia és a választások logikáját követve az első év, 2012 nehezebb és szűkebb esztendő volt, ennek ellenére ekkor sikerült vásárolni egy buszt, elkezdődött a városközpont szépítése, parkosítása, újjászületett a városnapok rendezvénysorozat és jelentős összegeket költöttek az utak karbantartására is.

Az infrastruktúra a következőkben is a legfontosabb prioritások közé tartozott. A mandátum felénél 460.000 lejből sikerült leaszfaltozni a Vásártér utcáját, amit aztán újabbak követtek: Petőfi Sándor utca, Lebedei utca, Laar Vasile utca... Több kilométernyi járdát térköveztek (Scanteii, Victoriei utcák) vagy betonoztak (Teilor) le, de térkő került több közterületre is. Hosszas huzavona és akadályoztatás után, nem kis mértékben Pataki Csaba szenátor és Kóródi Attila akkori környezetvédelmi miniszter közbenjárásának köszönhetően 2015-ben végre elkezdődött az ivó- és szennyvízhálózat bővítése is, amely munkálat többek között szennyvíztisztító telep és szivattyúállomás kiépítését is magába foglalja.

Szintén folytatódott az önkormányzat gépkocsiparkjának bővítése: 2013-ban tűzoltóautót, kotrógépet és egy Mercedes kisteherautót, 2014-ben egy újabb teherautót, 2015-ben egy útgyalut sikerült megvásárolni.

Az elmúlt négy évben több, az önkormányzat tulajdonában lévő épület is újjászületett: rehabilitálták a lakodalmas házat, légkondicionáló berendezéssel látták el az összes település ravatalozóját, modernizálták a bölcsődét és az orvosi rendelőt. Új arca lett a sárközújlaki piactérnek is.

A jövő záloga az oktatás, ezért a polgármesteri hivatal modernizálta a Gheorghe Baritiu Líceum és az általános iskola adorjáni épületének fűtési rendszerét, játszóterek épültek a községhez tartozó Adorjánban, Kissárközön, Meggyesgombáson.

Nem szorult háttérbe az elmúlt években a szociális ellátás sem: állandó orvosi ügyelet, majd házibeteg-gondozás indult, bővült a szelektív hulladékgyűjtés rendszere, a Caritas segítségével folyamatosan támogatja az önkormányzat a nehezebb helyzetben élő óvodásokat, iskolásokat.

Az elmúlt négy évben új lendületet kapott a kulturális élet is Sárközújlakon: újjáéledtek a városnapok (fellépett többek között a Bikini, a Zanzibár, az Irigy Hónaljmirigy, Anda Adam, Andreea Balan), amelybe igyekeznek minél aktívabban bevonni a lakosságot is. 2014-ben itt szervezték meg a szintén elsöprő sikerű böllérversenyt. A kisvárosban beindult a zenei oktatás, a hagyományőrző gyermekfoglalkozások első perctől kezdve hatalmas lelkesedést váltottak ki, akárcsak a különböző bálok (szüreti, farsangi, szilveszteri), de nem feledkeztek meg a különböző ünnepi megemlékezésekről sem.

A Piricsi Artúr vezette csapat igyekezett felélénkíteni Sárközújlak külkapcsolatait is: 2013-ban testvérvárosi szerződést írtak alá a magyarországi Lőrinci városával, de felvették a kapcsolatokat Fehérgyarmattal is. Mindezen szoros kapcsolatok a román-magyar határon átívelő pályázatok esetében különösen gyümölcsözőek lehetnek.

Nem csak Sárközújlakon, a község központjában zajlottak azonban az események az elmúlt szűk négy évben! Adorjánban felújították a kultúrotthont, kiépült a vízhálózat, leaszfaltoztak 2x350 méter közutat, térkő került a katolikus templom előterébe. Új kultúrotthon épült a régi lebontását követően Meggyesgombáson, ahol több mint egy kilométer hosszú járdát betonoztak le. Kissárközön új kultúrotthon épült - a már említett játszóterek, járdák mellett.

Mindezek mellett az önkormányzat 460.000 lejes többlettel zárta az előző évet - ami megfelelő kiindulási pontot jelent az újabb tervek, beruházások megvalósítása számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: