2009-01-09 19:29:43• hírek • Szatmar.ro

Több jogkört kaphat az államelnök

Az államelnök válsághelyzetben feloszlathatná a parlamentet vagy a kormányt - ezt javasolja az alkotmány módosításáért felelős elnöki bizottság.

Január 14-én fogják bemutatni a bizottság javaslatát, miután január 8-án több civil szervezetnek elküldték azt. A Gandul napilap szerint, a  jelentés, melyet az elnöki kabinet titokban tart, már november végén elkészült, de Traian Basescu azt állítja, hogy nem szerette volna nyilvánosságra hozni, hogy ne befolyásolja a választási kampányt. A  jelentést olyan bizottság szerkesztette, mely az alkotmányjogban jártas jogászokból és szakértőkből tevődik össze, Ion Stanomir professzor vezetése alatt.

2008 november végén Basescu azt nyilatkozta, hogy kérte a bizottságot, hogy ne javasolja Románia elnöki köztársasággá való átalakítását. Azt állította, hogy szükséges ugyanakkor egy olyan mechanizmus, mellyel az államelnök meg tudja szüntetni a válsághelyzeteket: „Vagy oszlassa fel a parlamentet, vagy a kormányt, a kettő közül az egyiket, nem kell több".

Basescu kijelentette, hogy krízishelyzetben a törvényhozó és a végrehajtó szerveknek nem kell a mandátum végéig kihúzza, és valakinek fel kell vállalnia az előrehozott választások elindításával járó kockázatot - írja az Impulzus.ro romániai magyar hírportál.

Bizonyos források szerint a jelentést Ion Stanomir professzor fogja bemutatni, Basescu pedig megelégszik azzal, hogy részt vesz, és esetleg vitára buzdítja a jelenlevőket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: