2015-01-19 19:39:08• hírek • Kocsis Zoltán

Több gyerek, kevesebb intézmény, kevesebb oktató

Noha várhatóan több gyerek szerepel majd a Szatmár megyei tanintézmények nyilvántartásában, mégis csökken a tanügyi intézmények és a hadrendbe fogható oktatók száma a 2015-2016-os tanévben. Megnyílik ugyanakkor a megye első magánóvodája.

Szatmár megyében az idei tanévben mindent figyelembe véve összesen 173 tanintézmény működik. Ezek közül pedig 131 rendelkezik önálló jogi személyiséggel. Utóbbi szám nem változik a következő tanévben sem, előző viszont igen, miután megyeszerte három óvodát is bezárnak: Gilvácson, Sándormajoron és Nagygércén. További négy óvoda programja pedig megváltozik: hosszabbítottra vált át Óváriban, Vámfaluban, Szamoskrassón és Lázáriban. Ezzel együtt Szatmárnémetiben, a Bukarest utcában megnyílik a megye első magánóvodája, amely a Magic Kids nevet viseli majd.

Pusztán az intézményeket figyelembe véve ezek a legfontosabb változások a 2015-2016-os tanév beiskolázási tervében, amelyet Claudiu Mondici főtanfelügyelő hétfőn mutatott be a prefektúrán, és amelyet várhatóan 22-én fogad el a minisztérium.

A tervből kiderül azonban, hogy a tanintézményekkel együtt értelemszerűen az osztályok száma is csökkenni fog a jelenlegi 565-ről 558-ra. Mindezt annak ellenére, hogy a várakozások szerint a jelenlegi 56.253-ról 56.376-ra emelkedik majd az óvodások, iskolások száma.

Mindettől az oktatás hatékonyságának és minőségének javulását várják a Szatmár megyei tanügyi vezetők.

Mondici igyekezett biztosítani mindenkit, hogy ugyan a változások némi leépítést is maguk után vonnak, ám csakis olyan oktatótól válnak meg, akinek amúgy sem volt meg a szükséges képesítése. Szám szerint 35 pedagógusról van szó. Címzetes állással rendelkező pedagógus viszont nem marad munka nélkül, jelentette ki a főtanfelügyelő.

Szó esett a duális képzésről és a szakoktatásról is, amellyel kapcsolatban elhangzott: a jelenlegi 57 osztály helyett jövőre 67 osztály indul majd. Eddig 178 cég jelezte együttműködési szándékát, 2392 helyet kérve. Jelen pillanatig 114 cég kötött megállapodást a tanfelügyelőséggel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: