2019-09-02 07:02:25• hírek • Bede Emőke

Több gyalogátkelőre van szükség a tanintézmények környékén

A Szatmár Megyei Közrendért Felelős Területi Hatóság (ATOP) legutóbbi ülésének témája a közelgő tanévkezdés volt, különös tekintettel a biztonsággal kapcsolatos kérdésekre. A találkozón a szatmári rendőrség mellett jelen voltak a környező települések, azaz Felsőberekszó, Borválaszút, Kolcs, Szamosdob, Pusztadaróc, Lázári, Szatmárudvari, Szatmárpálfalva, Remetemező, Szamosborhíd és Vetés rendőrségi és önkormányzati képviselői is.

A szatmárnémeti iskolakezdéssel kapcsolatban kiderült, a rendőrség már megtartotta éves helyszíni vizsgálatait, és az eredmények azt mutatják, a város közlekedésbiztonsági szempontból fel van készülve a tanévkezdésre. Kiemelkedő problémákat sehol sem tapasztaltak, mi több, már elkészült az az intézkedési terv is, melyet követve az egyenruhások hozzájárulnak az első becsengetés gördülékeny lebonyolításához. Az önkormányzatok és a helyi rendőrőrsök vezetői szerint a falvakban is megtették már az előkészületeket, viszont többen is sérelmezték a tényt, hogy a tanintézmények környéke nincs megfelelően ellátva gyalogátkelőkkel és közlekedési táblákkal, ezzel potenciális veszélyhelyzeteket teremtve az iskolák és óvodák közelében. Az ülésen résztvevők mindannyian egyet értettek abban, hogy a gyerekek védelme érdekében ezeket a gondokat mihamarabb orvosolni kell.


Ha pedig iskolakezdés, akkor mindenképp meg kell említenünk azt is, hogy Szatmár megyében több olyan épületben is zajlik oktatás, mely nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel. Mint a Prefektusi Kollégium legutóbbi ülésén kiderült, jelen pillanatban a 480 épület közül 209 már megszerezte az előírásoknak megfelelő engedélyt, 166 esetben azonban az autorizációra még várni kell. Ezzel kapcsolatban az iskolaigazgatóknak szervezett tanévkezdő gyűlésen Calin Durla főtanfelügyelő elmondta, kb. 130 esetben csupán a leadandó aktacsomó szorul kiegészítésre vagy módosításra, így ezen épületek is gond nélkül meg fogják szerezni a szükséges engedélyt. Ugyanakkor van megyénkben 105 olyan épület is, mely 1992 előtt épült, s mivel azóta hajtottak végre rajta semmiféle szerkezeti átalakítást, így a törvény értelmében nem is kell engedélyt szerezniük.

 

A Prefektusi Kollégium ülésén emellett az is kiderült, hogy megyénkben csupán 20 épület nem rendelkezik a Közegészségügyi Igazgatóság által kiállított engedéllyel. Ezek közül 4-ben már egyáltalán nem zajlik oktatási tevékenység, a többi 16 esetben pedig épp most fejeződött be vagy még folyamatban van a felújítás, melynek okán nekik újra kérelmezniük kell az engedély kibocsátását. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: