2009-04-27 12:58:12• hírek • MTI

A kutatók megjósolták, mi vár ránk

Negyven éven belül várható tudományos újdonságokat jövendölt meg egy 46 kutatóból álló nemzetközi csoport a Wired magazin angol kiadásában.

1996-ban hasonló előrejelzést állítottak össze az amerikai kiadásban, de akkor nem tudták előre jelezni az iPod megjelenését, még az internet rendkívüli hatalmát sem. Most is elég óvatosak, jóslataik nagy részének már körvonalazódnak a jelei, úgyhogy a jövő újra okozhat meglepetéseket.

A kutatók szerint 2020-ig űrhajósok vágnak neki a Marsra vezető útnak, az utazás 500-600 napos lesz. A repülés erős sugárzásnak teszi majd ki asztronautákat, csontritkulást is okoz nekik, de szintén problémákat fog jelenteni a víz- és oxigéntartalékolás. A csoport jóslata alapján a vörös bolygón azonban olajat találnak, aminek köszönhetően finanszírozóban valószínűleg nem lesz hiány.

Ugyancsak 2020-ig olyan robotokkal és mesterséges intelligenciákkal fog az emberiség rendelkezni, amelyek még az úgynevezett Turing-tesztnek is eleget tesznek a velük folytatott beszélgetésekben. Nehéz lesz majd megállapítani, hogy gépek-e vagy igazi emberek. A szuperintelligens robotokra azonban 2040-ig kell várni. Azok már képesek lesznek intelligenciájuk fejlesztésére, és ha nem tudjuk őket kordában tartani, uralkodni fognak rajtunk.

Az orvostudomány akkorát fejlődik 2024-ig, hogy feltalálja az AIDS elleni oltóanyagot, 2030-ig a mesterséges szemet, 2032-ig pedig gyógyítani tudja a rákot. Tizenkét év múlva lesz férfiaknak szánt fogamzásgátló pirula, 2035-ig megszületik az automata gépkocsivezető.

Akik pedig 2023 után születnek, többségükben száz évig élnek - jósolják a tudósok.     Aki halhatatlan akar lenni, az 2037-től hibernáltathatja magát, igaz, aki biztos akar lenni abban, hogy fel is ébred, akkor jobb, ha még egy kicsit tovább vár.     Az első találkozás a földönkívüliekkel 2038-ban következik be, de ezek csak űrmikrobák lesznek - sajnos, vagy szerencsére, nem intelligens lények. Egyértelműen baljós prófécia viszont, hogy 2022-ben kitör az első olyan háború, amelyet a klímaváltozás idéz elő.

Jövőkép a múltból. Volt, amikor még ilyennek képzelték a 2000-es éveket

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: