2011-02-07 11:33:12• hírek • Szatmár.ro

Több génje van, mint az embernek

Egy parányi, átlátszó, "szex" nélkül szaporodó vízibolhának több génje van, mint az embernek - derítették ki amerikai genetikusok.

A kis vízibolhának (Daphnia pulex) 31 ezer génje van, míg az embernek mindössze 23 ezer - számoltak be felfedezésükről az Indianai Egyetem kutatói a Science című folyóiratban. A szinte mikroszkopikus méretű Daphniát sokszor tanulmányozzák, hogy többet tudjanak meg a szennyezések és környezeti változások vízi élőlényekre gyakorolt hatásáról. A faj az első rákféle, amelynek feltérképezték a genomját.

A vízibolha temérdek génje elsősorban annak köszönhető, hogy azok sokszorozódnak, és gyorsabb ütemben hoznak létre másolatokat, mint más fajokéi - tájékoztatott John Colbourne, az Indianai Egyetem Genomikai és Bioinformatikai Központja által végzett kutatás vezetője a Yahoo hírportálja szerint.

A Daphnia génjeinek mintegy harmada eddig ismeretlen volt a tudomány számára, ugyanakkor ismert, hogy az ízeltlábúak közül az eddig legnagyobb arányban tartalmaz az emberben is megtalálható géneket. Az eddig ismeretlen gének a környezet hatásaira adott válaszreakciókban játszanak szerepet - írták a kutatók.

James Klaunig, az Indiainai egyetem professzora szerint a vízibolhagenom ismerete hozzájárul majd a környezetszennyezés emberre gyakorolt hatásának vizsgálatához. Az állatok stresszre adott válaszainak genetikai kutatása révén ugyanis fontos információkat kaphatunk a környezeti veszélyek emberi vonatkozásairól is.
A Daphnia génállományának feltérképezésében több mint 450 kutató vett részt a világ minden tájáról.


Vízibolha - több génje van, mint az embernek
Vízibolha - több génje van, mint az embernek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: