2011-11-05 21:29:10• hírek • MTI

Több ezren búcsúztatták el Albert Flóriánt

Több ezren búcsúztatták a róla elnevezett Üllői úti Stadionban a vasárnap éjjel elhunyt Albert Flóriánt, a Ferencváros legendás futballistáját, az egyetlen magyar aranylabdást.

A Császár búcsúztatása 9 órakor kezdődött meg, a koporsót a Springer-szobor előtt, egy hatalmas kegyhelyen állították fel, s magyar nemzeti lobogóval, illetve Fradi-zászlóval takarták le, mellette pedig díszőrség állt. A kegyhely előtt Albert Aranylabdája volt látható, amelyet 1967-ben, mint a legjobb európai futballista nyert el.

A 70 évesen elhunyt legendás játékos búcsúztatásán óránként körülbelül 600 szurkoló rótta le kegyeletét, köztük Schmitt Pál köztársasági elnök és Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára is. Mellettük számos korábbi és jelenlegi válogatott sportoló, a Ferencváros labdarúgócsapatának teljes stábja, valamint színészek és zenészek, és persze a szurkolók is tisztelegtek az egykori kiváló játékos előtt.

Schmitt Pál köztársasági elnök Albert Flórián sírjánál

A helyszínre érkezők később egy vendégkönyvbe írhatták bele "utolsó üzenetüket" Albertnek, ezt követően pedig mindannyian emléklapot vehettek át. A koporsó mellett folyamatos díszőrséget álltak Albert munkatársai, játékostársai és a hozzá közel állók.

Az MLSZ-hez eljuttatott levelében részvétét nyilvánította Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke is. Platini szerint szerint Albert Flórián halálával "a Ferencváros egy rendkívül népszerű alakját veszítette el, egy olyan embert, aki történelmet írt a labdarúgásban."

"Elkötelezett személyiség volt, imádta a futballt, kiváló csatárként és nagyszerű emberként fogunk rá emlékezni" - idéz az mlsz.hu Platini leveléből. Az UEFA elnöke azt írta még: "a végrehajtó bizottság, az UEFA adminisztráció és a teljes európai futballtársadalom nevében szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, és őszinte részvétemet nyilvánítani Albert Flórián családjának".

Albert Flóriánt búcsúztatták a szurkolók fotó: mti

Albert - akit a klubja, a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium is a saját halottjának tekint - 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, a nemzeti csapatban 31-szer volt eredményes.

Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 2004 óta volt a Nemzet Sportolója.

Albert Flóriánt vasárnap délben, az Óbudai temetőben helyezik végső nyugalomra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: