2012-07-05 13:18:39• hírek • MTI

Basescu tudja, miért akarják eltávolítani tisztségéből

Traian Basescu szerint azért akarja eltávolítani őt az államfői tisztségből a Bukarestben kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL), hogy ellenőrzés alá vonhassa az igazságszolgáltatást - az államfő ezt a parlament csütörtöki együttes ülésén jelentette ki, miután az USL képviselője felolvasta a felfüggesztését kezdeményező javaslatot.

Az USL dokumentuma egyebek mellett azzal vádolja az államfőt, hogy kisajátította a miniszterelnök alkotmányos feladatkörét, állandó társadalmi feszültséget provokált, megpróbálta megfélemlíteni a sajtót, és megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Basescu azt mondta: elismeri a parlament jogát, hogy a választók elé küldje őt (amennyiben a parlament felfüggeszti az államfőt, a választók népszavazáson döntenek arról, hogy leváltják, vagy megerősítik tisztségében), de elvárta volna, hogy ezt az USL a törvények betartásával tegye meg. Ezzel az elnök arra utalt, hogy a felfüggesztés előkészítése - a parlamenti házelnökök és az ombudsman lecserélése, az alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálása - a jobbközép ellenzék szerint az alkotmány és a házszabály megsértésével történt.

A felfüggesztéssel Basescu szerint a kezdeményezők az USL ellenőrzése alá akarják vonni az állami intézményeket és elsősorban az igazságszolgáltatást, és ki akarnak bújni a 2009-es népszavazás előírásai alól (amikor a választók egykamarás parlamentre való áttérésről és a parlament létszámának csökkentéséről döntöttek).
"Van egy konjunkturális céljuk is: az USL miniszterelnökét már egész Európában és a tengerentúl is "copy-paste kormányfőként" ismerik. Ugye, jól jön, ha egy ilyen probléma homályba szorul az államfő felfüggesztése miatt" - tette hozzá az államfő.

Basescu szerint téved az USL, ha azt hiszi, hogy visszahozhatja a 2004 előtti állapotokat és ellenőrzése alá vonhatja a korrupcióellenes ügyészséget, a legfelsőbb bíróságot és a legfőbb ügyészséget.
Az államfő szerint nyilatkozatokat és nem tetteket rónak fel neki a felfüggesztési dokumentumban - holott neki is ugyanolyan mentelmi joga van a politikai nyilatkozatok megfogalmazásában, mint a törvényhozóknak.
Basescu beszéde végén azt kérte a törvényhozóktól: a leváltásáról megszervezendő népszavazással egy időben írjanak ki népszavazást az alkotmánymódosításról is, legalább arra vonatkozóan, hogy Románia áttér az egykamarás parlamentre és a parlament létszámát 300 főre korlátozzák.

A parlament együttes ülése megszavazta, hogy pénteken délig várja az alkotmánybíróság álláspontját a felfüggesztési dokumentumról. A plénum szavazattöbbséggel elvetette azt az ellenzéki javaslatot, hogy a parlament bizottságot alakítson, amely kivizsgálja a felfüggesztési dokumentumban felsorolt vádakat.
A román államfő felfüggesztéséről a törvényhozók többségi szavazatával dönthet a kétkamarás parlament együttes ülése: ebből a célból egy második együttes ülést fognak összehívni, amikor a honatyák szavaznak a felfüggesztésről. Az USL reményei szerint erre pénteken kerülhet sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: