2012-07-06 07:04:50• hírek • MTI

Több ezer résztvevő az ellenzék tüntetésén

Több ezer ember gyűlt össze csütörtök este Bukarestben az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) által rendezett tüntetésen, amelyet a jogállam védelmében és a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) "visszaélései és jogsértései" ellen hirdettek meg a szervezők.

A Forradalom téren rendezett demonstráción Vasile Blaga, a PDL elnöke azt mondta, a jogállam és a felfüggesztéssel fenyegetett Traian Basescu államfő védelmében gyűltek össze, míg az USL a tolvajokat és plagizálókat védi.
A részvevők feliratokat emeltek a magasba, amelyeken ilyen feliratok voltak: "Az alkotmánybíróságot védem", "Veszélyben a jogállam", "Az elnök felfüggesztése: visszaélés".

A demonstráción Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök is felszólalt, aki a országuk visszavételére szólította fel a törvényeket tisztelő, becsületes munkából élő, tisztességes adófizetőket. A politikus szerint a Ponta-kabinet lábbal tiporta a törvényeket és az alkotmányt, és ezt már nem tűrhetik szótlanul a tisztességes emberek.
Cristian Preda európai parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszelben már mindenki a káoszról, jogtiprásról, alkotmánysértésről beszél, ha Románia kerül szóba. Az EP-képviselő szerint meg kell mutatni, hogy Románia nem azonos Victor Pontával.

A Forradalom téri tüntetésen tíz részvevő rosszul lett és orvosi ellátásra szorult a rendkívüli hőség miatt. A demonstráció rendbontás nélkül véget ért, a tiltakozók szétszéledtek.
Csütörtök este Kolozsváron is (mintegy 150 ember) és Temesváron is (mintegy 300-an) tüntettek az USL-kormány ellen.
A bukaresti kormány székháza előtt már kedden és szerdán is több száz ember demonstrált engedély nélkül: legtöbben Victor Ponta miniszterelnök plágiumügyére utaló feliratokat mutattak fel.

Időközben a bukaresti Egyetem téren is összegyűlt néhány száz ember, akik Basescu ellen tüntettek.
Az USL törvényhozói a parlament csütörtöki ülésén Traian Basescu államfő felfüggesztését kezdeményezték, erről péntek délután titkos szavazással döntenek a honatyák. Ha az államfőt felfüggeszti a parlament, leváltásról népszavazást rendeznek egy hónapon belül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: