2014-11-14 10:02:26• hírek • MTI

Több ezer francia rendőr tüntetett Párizsban

Több ezer francia rendőr tüntetett csütörtökön Párizsban az egyre romló munkakörülményeik miatt.

A rendvédelmi szervek esetében ritkaságszámba menő megmozduláson a felvonulók a rendőrökkel szembeni támadások, a munkahelyi öngyilkosságok számának növekedése és a megbecsülés hiánya miatt tiltakoztak.

A megmozdulást szervező Alliance szakszervezet, a rendőrök második legjelentősebb érdekvédelmi szervezete szerint mintegy 8500-an vonultak utcára, a belügyminisztérium nem kívánta megbecsülni a résztvevők számát.

A szakszervezeti lobogókkal és sípokkal felvonult tömeg élén a tiltakozók egy koporsót vittek, amelyen az "itt nyugszik a reformok által megfojtott nyomozóhatóság" felirat volt olvasható.

"A rendőröknek ma már fogalmuk sincs a szakmájukról. Szeretnének rendőrök lenni, de nem látják értelmét a rájuk bízott feladatoknak" - mondta Jean-Claude Delage, az Alliance szakszervezet vezetője. Szerinte az anyagi és az emberi feltételek sem adottak a kielégítő munkához, a rendőrök nincsenek megfizetve, a feladataik pedig nem egyértelműek. Ezért "új értelmet, perspektívát és reményt kellene adni a szakmának, amíg még nem késő" - mondta.

A szakszervezet a rendőrök munkakörülményeinek folyamatos romlását, a leterheltséget, valamint a megbecsülés és a valódi életpálya hiányát kifogásolja. Hivatalos adatok szerint idén 44 rendőr és 17 csendőr vetett véget az életének munkahelyi gondok miatt, tavaly 41 ezer esetben történt verbális vagy fizikai támadás rendőrök ellen.

Legutóbb napra pontosan egy évvel ezelőtt szervezett hasonló tiltakozó megmozdulást az Alliance, mintegy 5 ezer rendőr részvételével.

A mintegy 140 ezer francia rendőr és belügyminisztériumi dolgozó december 1. és 4. között választja újra szakszervezeti képviselőit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: