2019-05-08 12:25:32• hírek • Nagy Tímea

Több ezer eurós támogatást nyertek Szatmár megyei szervezetek ifjúsági programok szervezésére

A fényképek az elmúlt évek Családi Hétvégéin készültek
A fényképek az elmúlt évek Családi Hétvégéin készültek

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség április 5-én pályázatot hirdetett a Kisebbségi Tanács 2019. évi alapjából, az ifjúság közéleti tevékenységének támogatására. Az RMDSZ a pályázatok lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg.

A támogatásra jogi személyiséggel rendelkező civil szervezetek és diákszervezetek, valamint azok tagszervezetei és diáktanácsok pályázhattak. 2019. február – december időszakban sorra kerülő programok megvalósítására lehetett támogatás kérvényezni. Egy civil szervezet maximum 3 pályázatot, egy diáktanács maximum kettőt nyújthatott be. Megpályázható támogatási összegek 2019-ben minimum 500 lej, maximum 2000 lej voltak – olvasható a Communitas Alapítvány weboldalán.

 

Több témakört is támogattak, melyek közül kiemelt figyelmet szenteltek:

 

  • a vidéki és városi/megyei civil szervezetek vidéki fiatalokat foglalkoztató pályázatainak: mindazon programokat, amelyek célcsoportja a vidéki fiatalság.
  • A román nyelvoktatás és kommunikációs készségfejlesztésének fiatal felnőttek számára, anyanyelv- és kommunikációfejlesztésnek a szórványban élő magyar fiatalok számára.

 

A kiírás további részleteit erre a hivatkozásra kattintva olvashatja el.

 

 

A Szövetség 2019-ben összesen 273 pályázatot támogatott „Ifjúság” témakörben. Az országosan elnyert összeg 302 820 lejre, mintegy 63 000 euróra rúg.

 

Idén 28 szerencsés Szatmár megyei szervezet részesült támogatásban ebben a kategóriában, így 35 300 lejjel többet költhetnek programjaikra. A több mint 7400 eurós plusz költségvetéssel kulturális- és jótékonysági szervezetek, diákszervezetek, alapítványok, egyesületek, illetve egyházi gyülekezetek rendelkezhetnek.

 

Azok, akik a maximális 2000 lejes támogatást használhatják fel, nem mások, mint a Borókagyökér Egyesület, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, a Szatmár Megyei Diáktanács, a Szatmár Megyei Ifjúsági Diáktanács és a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület. 1500 lejjel több jut idén a következő csoportok projektjeire: Identitás Alapítvány, Patóházi Református Egyházközség, Szárazberki Hármashatár Egyesület, Szárazberki Református Egyházközség.

 

 

500 és 1300 lej közötti támogatáshoz jutottak: Ady Endre Társaság, Fűzfa Egyesület, Hagyományőrző Egyesület, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum Diáktanácsa, Hermann Musik Egyesület, Magyar Ifjúsági Kezdeményezés – Nagykároly, Pro Calasantius Egyesület, Pusztadaróci Általános Iskola Szülőegyesülete, Rekettye Kulturális Egyesület, Segíts Te Is Egyesület, Szatmár Megyei Magyar Gazdák Egyesülete, Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület, Szatmárnémeti Református Gimnázium Diáktanácsa és Zotmar Sportegyesület.

 

Olyan események és projektek kaptak juttatást, mint a Pünkösdi Király és Királylány választás, melyet a május 17-19. között megrendezendő XIV. Családi Hétvége keretében üt nyélbe az Ady Endre Társaság, vagy maga a 2019-es Családi Hétvége háromnapos rendezvénye az Identitás Alapítvány égisze alatt. A már nagykorúnak számító XVIII. Partiumi Magyar Napok sem maradhatott ki a sorból, mely augusztus 20-25. között várja a nagyérdeműt Szatmárnémetiben. A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés idén is elhozza a diákság egyik legkedvesebb szórakozási lehetőségét, a Szatmári Diáknapokat, melyre június 6-9. között kerítenek sort.

 

Ezek mellett sportversenyekre, környezetvédelmi programokra, hagyományőrzésre, táborozásra, kirándulásra, továbbképzésre is adódik lehetőség a nyertesek számára az RMDSZ 2019-es pályázatának köszönhetően. A 28 szerencsés csoport projektjeinek sokszínűsége bizonyítja, hogy érdemes támogatni és odafigyelni Szatmár megye fiatalságára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: