2013-10-24 16:49:10• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémetiben is tüntettek a tanügyi alkalmazottak

Október 24-én, csütörtökön közel negyven tanügyi alkalmazott vonult Szatmárnémetiben az Október 25 térre, hogy a prefektúra előtt tiltakozzon a tanügy folyamatos alulfinanszírozottsága ellen.

Amint azt Mircea Dragan szakszervezeti vezető elmondta, azért vesznek részt ilyen kevesen a sztrájkőrségen, mert csak a különböző tanügyi intézmények szakszervezeti vezetői jelentek meg. Ők képviselik azokat, akik áldozatosan végzik munkájukat és tartják éppen óráikat.

Dragan beszédében kifogásolta, hogy noha a törvény kimondja, a nemzeti össztermék 6%-át kell tanügyre fordítania a kormánynak, az arány alig éri el a 3,2%-ot. Felháborítónak nevezte, hogy a jelenlegi fizetések nem motiválják a fiatalokat a tanügyben való elhelyezkedésre, a kisegítő személyzet (takarítónők, portások, stb) bére pedig egyenesen botrányos. Legnagyobb aggodalmuk viszont, hogy október hónapra a bérek kifizetéséhez szükséges összeg mindössze fele áll a kormány rendelkezésére, ami jelen állás szerint azt jelenti, hogy a tanügyi alkalmazottak vagy csak fél fizetést kapnak, vagy pedig egyesek semmilyent sem.

Vasile Darle, a legnagyobb romániai szakszervezeti tömörülés, az Alfa Kartell vezetője kollégáját kiegészítendő elmondta: követelik, hogy a kormány január elsejétől 800 lejről 1000 lejre emelje a minimálbért. Romániában a minimálbér az átlagfizetés alig 34%-a, míg az Európai Unió célja, hogy tagországaiban ezt 60% körüli szintre lehessen emelni. Darle elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a román gazdaság 29,8%-át a feketegazdaság teszi ki.

Többek között a közalkalmazotti állások befagyasztásának megszüntetését, az állami szektorból elbocsátottak szociális védelmét követelve október 29-én, kedden az Alfa Kartell Bukarestben szervez tüntetést, a tanügyisek szakszervezete pedig csütörtökön. Ugyanaznap a Szatmár megyei prefektúrán a szociális párbeszéd témája a tanügyi rendszer helyzete lesz.

A szakszervezeti vezetők csütörtökön átadták petíciójukat Eugeniu Avram kormánybiztosnak, aki ígéretet tett: eljuttatja azt a kormányhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: