2019-01-25 18:28:48• hírek • MTI

Több ezer családot és gyermeket ért el a külhoni magyar családok éve program

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár összefoglaló előadását tartja (Foto: MTI)
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár összefoglaló előadását tartja (Foto: MTI)

A külhoni magyar családok éve programjain keresztül körülbelül 6500 családot és 10 ezer gyermeket ért el a nemzetpolitikai államtitkárság – közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Kárpát-medencei Kulturális Fórumon pénteken Zentán.

A politikus az előző évek nemzetpolitikájának eredményeit összegezte a vajdasági városban, és szólt néhány szót az idei esztendőre tervezett programokról is.  Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy száz éve egymástól elválasztva él a magyarság, de a száma a világon még mindig 15 millióra tehető, és a nemzetpolitikát közösen alkotják a Kárpát-medencében és a diaszpórában élők.

 

Fontos a külhoni magyar intézményrendszer fenntartása

 

Kiemelte, hogy 2010 és 2014 között a magyar kormány megalkotta a nemzetpolitika keretrendszerét, 2014-től pedig Magyarország gazdasági megerősödésének köszönhetően a szülőföldön való boldogulás felé tudtak fordulni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2018-2022-es kormányzati időszakban a célkitűzések között a legfontosabb helyen az identitáserősítés, a családok támogatása és a gazdaságfejlesztés szerepel. „Ennek a háromnak köszönhető, hogy gyarapodó magyar közösségekről beszélhetünk majd a Kárpát-medencében” – fogalmazott az államtitkár. Rámutatott, hogy fontos a külhoni magyar intézményrendszer fenntartása, és ehhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években körülbelül ötezer külhoni magyar intézményt támogatott a kormány. A kulturális eseményeken és intézményeken kívül a Vajdaságban támogatott projektek között megemlítette a Pannon Médiaház kiépítését, valamint a szabadkai zsinagóga felújítását.

 

Aláhúzta, hogy a külhoni magyar óvodafejlesztési program három üteme közül az első kettő már jó ütemben halad a vége felé, a harmadikat hamarosan elkezdik. Hozzátette: az első két ütem értéke meghaladja a 110 millió eurót, a harmadik ütem pedig mintegy 3 millió euróval kezdődik majd. A programnak köszönhetően lehetővé válik, hogy az összes magyar gyermek, illetve akár a vegyes házasságokból származó gyermekek is magyar bölcsődébe és magyar óvodába tudjanak járni – közölte Potápi Árpád János.

 

Az emlékévek is is közelebb hozzák egymáshoz a magyar közösségeket

 

Emlékeztetett arra, hogy a 2018-as esztendő Mátyás király-emlékév volt, amelynek keretében több mint 150 ünnepi esemény zajlott le. A politikus véleménye szerint az emlékévek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar közösségek közelebb kerüljenek egymáshoz.  Felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év II. Rákóczi Ferenc-emlékév lesz, az idei esztendő programját azonban csak később közlik.

 

Rámutatott, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság eddig is nagy hangsúlyt fektetett a szülőföldön való boldogulásra, és ezt folytatni is kívánja. „Mi voltunk talán a kovásza annak, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium megindította a gazdaságfejlesztési programjait” – fogalmazott az államtitkár, majd hozzáfűzte, hogy ezek a programok sikeresen zajlottak le.

 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az idei esztendő a külhoni magyar gyerekek éve lesz, de hozzátette, hogy az ehhez kapcsolódó programokat később ismertetik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: