2019-02-26 14:14:38• hírek • Bede Emőke

Több évtizedes képeken köszönnek vissza Szatmárnémeti szépségei

Forrás: Szatmárnémeti Anno Facebook-oldala
Forrás: Szatmárnémeti Anno Facebook-oldala

A huszadik században ugrásszerűen fejlődtek a képrögzítési eljárások: az addig igencsak körülményes fényképezés nagymértékben leegyszerűsödött, majd egyre elterjedtebbé és elérhetőbbé vált a színes fotók technológiája is. Ennek köszönhetően az elmúlt 100 évet szinte teljes egészében végigtekinthetjük vizuális formában is, viszont nem csak a legnagyobb városokban kapták lencsevégre az életet, hanem Szatmárnémetiben, sokunk szülővárosában is.

Aki szívesen átlapozná az elmúlt évtizedek helyi történetét, annak a témában íródott könyvek mellett figyelmébe ajánlunk egy kivételes Facebook-oldalt, melyen több száz, a huszadik századi Szatmárnémetit megörökítő fényképet tettek közzé az elmúlt években. Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy az oldal több személy munkáját dícséri, de a Szatmárnémeti anno csak egyetlen személynek, Codra Istvánnak köszönhető.
 

Mint a Szatmár.ro megkeresésére István elmondta, a fényképek világa és a velük szorosan összefüggő helytörténet már régóta közel állnak szívéhez, viszont hogy ezeket komolyabban gyűjtenie kellene, arra csak az internet, majd a Facebook elterjedése után gondolt. Eleinte egy weboldalt szeretett volna megvalósítani, ám rövid latolgatás után mégis a közösségi oldal mellett döntött. A Szatmárnémeti Anno oldala azóta a több évtizedes fényképek gyűjtőhelyévé vált.
 

Joggal merül fel a kérdés, hogy honnan szerzi Codra István az általa közreadott felvételeket, képeslapokat. Mint megtudtuk, eleinte saját gyűjteményét tárta a nagyvilág elé, majd fokozatosan, egyre több helyről érkeztek fényképek. Vannak olyan fotók, melyeket internetes kutatómunkával szerzett, másokat ismerősei ajánlották fel publikálásra, de arra is volt már példa, hogy több éve, évtizede külföldön élő szatmáriak küldtek neki közlésre néhány nosztalgikus hangulatba ringató fényképet.
 

Természetesen a családi albumokban, elfelejtett asztalfiókokban fellelt képek némelyike eredeti állapotában már nem volna alkalmas arra, hogy bekerüljön a digitális archívumba, épp ezért István ezek egy részét közlés előtt számítógépesen feljavítja. De nem ez az egyetlen kihívás, mellyel a hobbiját valódi szenvedéllyel űző férfinak szembe kell néznie. Mint elmesélte, sokszor olyan felvételek jutnak birtokába, melyekről nem lehet pontosan megállapítani, hol is készültek a városon belül. Legtöbbször Istvánnak egyedül is sikerül felkutatnia a lencsevégre kapott épületeket – vagy azok egykori helyét –, viszont arra is volt már példa, hogy az oldal hozzászólói közül ismerte fel valaki a helyszínt.
 

Hogy hány fényképet gyűjtött össze Codra István az elmúlt években? Nos, digitális archívumában több ezer felvételt tárol (melyeknek hatékony rendszerezése sok borsot tör az orra alá), azonban kézzelfogható formában már sokkal kevesebb képet sikerült megszerezni. „Talán ha hamarabb kezdem el a gyűjtést, sikerült volna több fényképet összeszednem, megmentenem” –mesélte enyhe sajnálattal hangjában István. Búslakodásra azonban semmi oka, hiszen az általa üzemeltetett oldal egyre népszerűbb, Szatmárnémeti szépségei lassan hatezer követőt kapcsoltak össze a Facebookon. A hozzászólásokban a követők nem csak személyes véleményüknek adnak hangot, hanem gyakran gyermekkori emlékeiket is megosztják a többiekkel. Íme, így lesz egy hobbiból egy olyan szenvedély, mely nem csak egy embert tesz boldoggá és büszkévé, hanem egy egész közösséget kapcsol össze a kollektív élmények által.


Képgalériánkban most csak néhány képet mutatunk meg, de a Szatmárnémeti Anno Facebook-oldalán bátran lehet csemegézni. Követni is érdemes az oldalt, hiszen István folyamatosan közöl újabb és újabb kfényképeket, képeslapokat

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: