2013-01-16 10:35:25• hírek • MTI

Több évtizedes jelenlét után lelép a Békehadtest

A Békehadtest önkéntesei angol nyelvet is tanítottak Romániában
A Békehadtest önkéntesei angol nyelvet is tanítottak Romániában

Az év végéig fokozatosan leépíti romániai és bulgáriai tevékenységét az amerikai Békehadtest, több mint két évtizedes jelenlét után - tudatta keddi közleményében az amerikai külügyminisztérium.

Romániában 1991 óta a Békehadtest több mint 1200 önkéntese dolgozott, elsősorban a nyelvoktatás, a környezetvédelmi oktatás, az ifjúság nevelése és a városfejlesztés terén. Bulgáriában hasonló projektekben mintegy 1300 amerikai szakember vett részt. Romániában jelenleg 43, Bulgáriában pedig 48 önkéntes szolgál.

Az amerikai kormány által finanszírozott Békehadtest (Peace Corps), amely 2011-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, több mint 210 ezer amerikai önkéntest küldött 139 országba, elsősorban a fejlődő világba, hogy a közoktatástól a környezetvédelemig számtalan program megvalósításában segédkezzen.

A John F. Kennedy elnök által életre hívott szervezet hármas célja a technikai segítségnyújtás, az amerikai kultúra megismertetése a külvilággal, valamint az, hogy az amerikaiak is jobban megértsék más országok kultúráját.
A Békehadtest tevékenységére működésének első három évtizede alatt rányomta bélyegét a hidegháború: az önkéntesek a szakmai és emberbaráti segítségnyújtás mellett egyúttal propagandatevékenységet folytattak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: