2014-06-07 14:48:51• hírek • Szatmár.ro

Több évtizedes járgányok érkeztek Szatmárnémetibe

Több évtizedes autók érkeztek Szatmárnémetibe szombat délben Lengyelországból és Ukrajnából. Hozzájuk csatlakoztak szatmárnémeti oldtimer-tulajdonosok, így alakult ki az autó-matuzsálemekből álló kicsiny kiállítás a Székesegyház előtti parkolóban.

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ találkozót szervezett a több évtizedes, elsősorban román autók rajongói klub, a "Drum bun" autósklub tagjainak Szatmárnémetiben. A klubról tudni kell, hogy javarészt lengyelországi tagok alkotják, olyan személyek, akik élnek-halnak a régi román autókért. A Lengyelországból érkező csapathoz ukrán oldtimeresek is csatlakoztak, na meg néhányan a szatmári oldtimer-tulajdonosok közül. Az autók szombat délben a régi főtér körforgalmában vonultak fel, majd álltak meg a Székesegyház előtti parkolóban, hogy mindenki megcsodálhassa őket.

Csodálók pedig akadtak: elsősorban kisgyermekes szülők: a kicsik ámulva nézték a számukra ismeretlen formájú autókat és fantasztikus élmény volt számukra, ha be is ülhettek egy-egy idős, de kitűnően karbantartott autóba.

A felvonuló és kiállított járművek között voltak az 1960-as, 1970-és évekből származó 1100-as és 1300-as Daciák, de akadtak korukat meghazudtoló állapotban levő Bogárhátúak is.

S bár több autó érkezett külföldről, a legnagyobb népszerűségnek mégis egy szatmárnémeti Mercedes örvendett. A jelenleg Ferenczi István tulajdonát képező 1938-as autó hirdetésére véletlenül talált rá az autószerelő. Saját bevallása szerint szenvedélye a régi autó, a most bemutatott előtt már rendbehozott egyet, de az túl fiatal volt neki - a 600-as Fiat csak 1964-es kiadás volt.

A most újszerű állapotban levő autó-matuzsálem megjárta a második világháborút, egykori tulajdonosa szerint tiszti autó volt. Még megvan az eredeti szervízkönyve is. Ferenczi úr autókiállításokra és oldtimer-találkozókra jár vele, volt olyan is, hogy 600 kilométert utazott a koros, de mindenfelé nagy feltűnést keltő járgánnyal.

Ha a Mercedes nem is, de a legtöbb koros Dacia és Bogárhátú szombat délután a megye útjait járja majd. A külföldi tulajdonosok több turisztikai látványosságot is meglátogatnak. Vasárnap délben az autók Nagykárolyban, a katonai emlékműnél lesznek megcsodálhatóak.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: