2009-02-09 17:53:46• hírek • Parajdi Andrea

Több beruházás is leállt a válság miatt

A gazdasági válság miatt nem csak a vállalatok kerültek nehéz pénzügyi helyzetbe, hiszen Szatmárnémeti Önkormányzata is jövedelemkiesésre számít. Utánajártunk, mennyire érződik a világválság hatása városunkban.

A.világgazdaság városunkban is egyre jobban érezteti hatását, leginkább a nagyvállalatok és a kis költségvetésű cégek folyamodnak kényszermegoldásokhoz ideiglenes, vagy akár végleges leálláshoz. Amellett, hogy az elmúlt időszakban számos kisvállalkozás mondott csődöt a városban, rendszeresen leállnak a nagyobb beruházások is. A városba tervezett mélygarázs kiépítése 2008 októberében kellett volna elkezdődjön, azonban a spanyol beruházó cég kivárásra kényszerült. Ugyanez a helyzet az épülőben lévő három bevásárlóközponttal is. Jelzések szerint a Lucian Blaga sugárúti kereskedelmi komplexum munkálatai, ebben a hónapban tovább folytatódnak, azonban a másik két beruházás várhatóan csak nyáron indul újra. A termelés területén is megszorított a helyzet, ugyanis Szatmárnémeti Ipari parkjából nemrégiben kiköltözött egy vállalat, amely a továbbiakban csupán a főbb termelési központjaira koncentrál.

Az általunk megkeresett vállalkozók egy része nem kívánt állást foglalni a gazdasági helyzetet illetően, akiket pedig sikerült szóra bírni, inkább csak év közepére jósolják a nehéz pénzügyi helyzet tetőzését. Huszti Tamás vállalkozó, hat éve üzemelteti az Al Capone Pizzériát, elmondása szerint még nem érzékelhető, hogy a lakosság kevesebbet költene éttermekre, legalábbis a jól bevált és ismert vendéglátóipari egységekben még nem csökkent a forgalom. -A konkurencia közül az elkövetkezendő hónapokban várhatóan többen bezárásra kényszerülnek, ugyanis azoknak van esélyük túlélni a válságot, akiknek volt idejük tartalékalapot felhalmozni -mondja Huszti. A jelenlegi adatok szerint a szatmáriak utazási kedve sem hanyatlott a korábbi évekhez képest. A Simbotour Utazási Iroda munkatársa úgy nyilatkozott, sokkal többen foglalnak le utazásokat, mint tavaly ugyanebben az időszakban. -Hallottuk már több kolozsvári kollégától, hogy visszaesett az utazási ajánlatok iránti kereslet, úgy gondolom, hogy ez a jelenség néhány hónap múlva hozzánk is megérkezik - mondja Mihaela Nastor, a Simbotour munkatársa.

Szatmárnémetiben viszonylag kevés munkahely szűnt meg, Ilyés Gyula polgármester szerint komoly munkanélküliség nem is várható. -Elég kiegyensúlyozott és sokszínű a város gazdasága, nem függünk hatalmas vállalatoktól. Természetesen vannak nagyvállalatok, amelyeknek meghatározó a termelése, azonban egyik sincs csőd-közeli állapotban. A nehéz helyzetet kevesebb munkaidő kiszabásával próbálják átvészelni -tájékoztat a polgármester. Mint mondja, az önkormányzat főként a költségvetés szemszögéből érzi meg a válság hatásait, ugyanis kevesebb lesz idén a bevétel. A városnak direkt jövedelme származik a vállaltok telekadójából, az építkezési engedélyek kibocsájtásából, valamint Szatmárnémeti kasszáját gyarapítja a személyi jövedelemadó fele is. -Mivel az építkezések terén már vannak, és még lesznek is leállások, így jóval kevesebb folyik majd be az engedélyek kibocsájtásából. Ha csökken az átlagbér, vagy esetleg nagyobb számú munkanélküliség jelentkezik, akkor a személyi jövedelemadóból származó bevétel is megcsappan majd -vetíti elő a polgármester.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: