2015-10-21 15:08:22• hírek • Kocsis Zoltán

Több az elhalálozott, mint a friss nyugdíjas

Nagyságrendileg nem változott a nyugdíjasok száma Szatmár megyében az elmúlt másfél évtizedben, annak ellenére sem, hogy például az idén egyelőre többen hunytak el, mint amennyien nyugdíjba mentek. Erről Eugenia Sabau, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója számolt be szerdán.

Az Országos Nyugdíjpénztár 2001-es létrehozásakor Szatmár megyében 76.981 nyugdíjas élt, míg számuk jelenleg 76.949, derül ki a beszámolóból. Ami viszont változott, az azon személyek száma, akik az előző rendszerben a termelőszövetkezetekben dolgoztak. Amíg 14 évvel ezelőtt számuk 37.558 volt, addig mostanra már csak 8.498-an vannak. A csökkenés oka természetesen az elhalálozás, így számuk értelemszerűen az évek múltával tovább csökken majd.

Ezzel kapcsolatban egy érdekes statisztikai adat is elhagyzott: megyeszerte az idei évben mintegy kétezer nyugdíjkérelmet kellett elbírálniuk a pénztár alkalmazottainak, miközben az első kilenc hónapban 2781 nyugdíjas távozott az élők sorából...

Sabau szót ejtett arról is, hogy Szatmár megye továbbra is az élmezőnyben található a betegnyugdíjasok magas száma terén - ezért az elmúlt években mintegy tizenegyezer személy állapotát vizsgálták meg újra. Összehasonlításként, a 2011-es népszámlálás adatai szerint Avasfelsőfalu teljes lakossága nem éri el ezt a számot, alig haladja meg a tízezret...

Románia 2007-es uniós csatlakozása óta valamennyi tagországgal szorosan együttműködik a nyugdíjak elismerése, megállapítása, kifizetése terén. Nem uniós tagországok közül hasonló szerződéses viszonyban van Kanadával, Izraellel, Moldovával, Törökországgal és Dél-Koreával. Ezen államok közül Izrael kissé kilóg a sorból, mert a zsidó állam külön feltételrendszerhez köti a nyugdíjak kifizetését - mégsem fizet. Izrael ugyanis csak azon külföldi állampolgárnak fizet nyugdíjat, aki legkevesebb 144 hónapot (12 évet) dolgozott az országban. A Szatmár Megyei Nyugdíjpénztárhoz 90 kérelem futott be eddig - Izrael azonban egyetlen sékelt sem fizetett, mondta Sabau.

Az igazgatónő zárásként felhívta a munkavállalók figyelmét, hogy a www.cnpp.ro oldalon regisztrálva folyamatosan követni tudják, munkaadójuk befizett-e utánuk a szükséges járulékot a nyugdíjalapba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: