2010-10-12 14:52:54• hírek • Szatmar.ro

Több a szociális gond

Az utóbbi időben egyre inkább elszaporodtak a szociális gondok megyénkben. Pataki Csaba alprefektus meghallgatásán ismét rengeteg panaszos jelent meg ilyen jellegű problémával.

A szatmárnémeti Varga Mihály két fogyatékos gyermekével és anyósával él együtt. A férfi szeretne külön költözni gyermekeivel, azonban erre nincs lehetősége, mivel ehhez nem rendelkezik elegendő összeggel, a két beteg gyermek mellett pedig nem tud munkát vállalni. Szociális lakást igényelne, mivel már tarthatatlanná vált az állapot. Pataki azt tanácsolta számára, hogy a helyi önkormányzathoz forduljon, mert az ő hatáskörükbe tartozik a szatmárnémeti szociális lakások kiutalása.

Virlics Mária, szárazberki lakos júliusban vesztette el fiát. A munkanélküli férfi önként vetett véget életének, miután pedig sem nyugdíjjal, sem fizetéssel nem rendelkezett, édesanyja kellett előteremtse a temetéshez szükséges teljes összeget.

A nő 350 lejes nyugdíjra jogosult, így kölcsönt kellett felvennie, amit azonban nem tud rendezni, mivel gyógyszerei elviszik szinte a teljes nyugdíját.

A helyi önkormányzathoz fordult segítségért, mivel ilyen esetekben ez 670 lejes támogatásban részesíti a szociális problémákkal küzdőket. A gyászoló ennek ellenére nem kapta meg a juttatást.

Az alprefektus azt ígérte, hogy még kedden felhívja a lázári polgármesteri hivatalt - ide tartozik ugyan is Szárazberek - és utána jár az ügynek, szerdán pedig értesíti az érintettet.

Szintén önkormányzattal gyűlt meg a baja a szatmárnémeti Negrea Vasilenek is. A férfi saját édesanyjának a hivatalos személyi gondozója. A szatmárhegyi nő után az önkormányzat havonta 470 lejben kellene részesítse Negreat, a panaszos azonban ezt nem kapta meg. Amint elmondta, családjának ez az egyetlen megélhetési lehetősége, mivel feleségével együtt asztalosként dolgoztak egészen elbocsájtásukig, jelenleg pedig nem rendelkeznek más munkahellyel. Pataki azt tanácsolta a férfinak, hogy a továbbiakban is próbáljanak meg munkát találni mivel az önkormányzatnak úgy tűnik jelenleg nincs pénze, így a jogosan járó összeg kifizetése még várathat magára, a későbbiekben azonban mindenképp megkapja majd ezt.

Hasonló a helyzete Salajean Gheorghe remetemezői (Pomi) lakosnak is. A 72 éves férfi betegnyugdíjas, ugyanakkor önmaga gondozója is. Az idős ember szintén nem kapta meg a neki járó támogatást. Az alprefektus az ő esetében sem tudott mást tanácsolni, mint azt, hogy várjon, amíg az önkormányzatnak elegendő összeg áll majd rendelkezésére a tartozás rendezésére.


Egyre több a szociális probléma a megyénkben
Egyre több a szociális probléma a megyében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: