2018-12-08 08:15:55• hírek • Bede Emőke

Több Szatmár megyei település is sikeresen pályázott az uniós támogatásra

„Az internet-hozzáférés terén akkor beszélhetünk egyetemes előnyökről, ha a lehetőséggel lakóhelyétől és anyagi helyzetétől függetlenül minden polgár élhet. Ennek szellemében arra teszünk ma javaslatot, hogy 2020-ra Európa minden szegletében legyen ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein” –mondta Jean-Claude Juncker 2016 szeptemberében, majd ennek jegyében elindult a WiFi4EU program.

A program segítségével az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a közösségi élet legfőbb színterein, így például a parkokban, a köztereken, a középületekben, a könyvtárakban, az egészségügyi központokban és a múzeumokban Európa-szerte ingyenes, nagy sebességű vezeték nélküli internetkapcsolat álljon a lakosok és az Európába látogatók rendelkezésére.
 

Uniós szinten több mint 13 ezer település adta be jelentkezését. Egy komoly elbírálás után végül az uniós bizottság 2800 nyertest hirdettet, közülük 224 található Romániában. A WIFI4EU nyújtotta lehetőséget kb. 40 Szatmár megyei település is kis szerette volna használni, első körben azonban csak hat területi-adminisztratív egységnek ítélték oda a 15 ezer eurós támogatást. Az elnyert összegből ingyenes WiFi-hálózatot építhet ki Piskolt, Erdőd, Kaplony, Turc, Mezőterem és Pusztadaróc is. 


A megítélt összeget korszerű wifi-berendezések közterületeken történő üzembe helyezésére fordíthatják majd, viszont jó tudni, hogy ezt követően az internet-előfizetést a rendszer haszonélvezőjének kell majd fizetnie, illetve őt terhelik majd az esetleges karbantartási költségek is. A 15 ezer euró értékű utalványra egyébként pályázhattak közintézmények és közigazgatási szervek, azaz nem egy helyi önkormányzatok, hanem egy egészségügyi intézmény vagy akár egy könyvtár is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: