2019-03-09 10:08:02• hírek • MTI

Tízezrek tüntettek a nők egyenjogúságáért Belgiumban, Németországban, Zágrábban és Isztambulban

Foto: Firstpost
Foto: Firstpost

A nemzetközi nőnap alkalmából több ezren, nők és férfiak vonultak utcára a nők egyenjogúságát követelve több belgiumi városban. 

A megmozdulás pártoktól és szakszervezetektől független szervezői ügyük előmozdítása érdekében a munkahelyi, illetve az otthoni munkabeszüntetésre is felszólították a nőket - közölte a helyi sajtó pénteken.

 

Beszámolók szerint a belgiumi tüntetéseket és az első alkalommal meghirdetett országos női munkabeszüntetést nem pusztán az egyenlő bérezés érdekében hirdették meg, hanem azért is, hogy felhívják a figyelmet az otthoni munkavégzés, a gondozási, a tanítói és óvónői feladatok fontosságára, a véleménynyilvánítás szabadságára, valamint a szexista, megalázó megnyilvánulások és a nők ellen elkövetett erőszak különböző formáinak maradandó következményeire.

 

Brüsszel mellett Tournai, Mons, Leuven és Liege városaiban is tartottak megmozdulásokat.

 

Több tízezren tüntettek Németországban a nők jogaiért

 

Több tízezren tüntettek Németországban a női egyenjogúságért pénteken a nemzetközi nőnap alkalmából, a legnagyobb megmozdulás Berlinben volt, ahol a nőnap az idén először hivatalos ünnepnap és munkaszüneti nap.

 

A tartományi rangú főváros kormányzata tavaly döntött az új ünnepnap bevezetéséről. A YouGov közvélemény-kutató intézet pénteken ismertetett felmérése szerint a németek többsége egyetért a berlini városvezetés döntésével, és 54 százalékuk úgy véli, hogy a többi 15 tartománynak követnie kellene Berlin példáját.

 

A nőnap hivatalos, országos ünnepnappá emelését a férfiak 48 százaléka, a nők 60 százaléka támogatná. A pártpolitikai hovatartozás alapján egyedül az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt táborában nincsenek többségben a kezdeményezés támogatói a YouGov adatai szerint.

 

Berlinben több tucat demonstrációt és egyéb akciót, például kerékpáros felvonulást tartottak, a legnagyobb tüntetésen a szervezők adatai szerint mintegy tízezren vettek részt. Követelték a nők teljes egyenjogúságának megteremtését, a fizetésekben és a nyugdíjakban is megmutatkozó hátrányos megkülönböztetés felszámolását, és sürgettek törvénymódosításokat is, köztük a terhességmegszakítás büntethetőségének megszüntetését.

 

Tüntetéseket tartottak több más városban is, például Münchenben és Hamburgban a vigalmi negyedben, ahol a Femen nemzetközi feminista civil szervezet aktivistáinak egy csoportja meztelen felsőtesttel demonstrált a nők szexuális kizsákmányolása ellen.

 

Több ezren tüntettek Zágrábban a nők jogaiért

 

Több mint ötezren vonultak fel Zágráb utcáin pénteken este a nemzetközi nőnap alkalmából a nők jogaiért tüntetve - közölte a N1 horvát hírcsatorna.

 

Ana Lovrekovic, a fAKTIV feminista közösség tagja és a Zágrábi Éjszakai Menetelés szervezője beszédében arra utalt, hogy a nőknek joga van az abortuszhoz. 

 

"Mondjuk el hangosan, nem fogjuk megengedni, hogy a jog az abortuszhoz, amelyet a nők már egyszer kivívtak maguknak, kérdésessé váljon. Nem fogjuk hagyni, hogy nőgyógyászok lelkiismereti okokra hivatkozva, ne végezzék a munkájukat" - hangsúlyozta. 

 

A szervezők a nőkkel szembeni bánásmódra is figyelmeztettek a kórházakban, a szülészeteken és a nőgyógyászati rendelőkben. Továbbá a nőkkel szembeni erőszakra is felhívták a figyelmet, azokra az intézményekre, amelyek az erőszakot szerintük a négy fal között akarják tartani, valamint a szexista, megalázó megnyilvánulásokra a munkahelyeken és a családokban.

 

Kiemelték: az állam az üzeni a nőknek, hogy az ő életük nem fontos, a tapasztalataik és hangjuk kellemetlenséget okoznak a társadalomban, a fájdalom és a megaláztatás, amelyen keresztülmentek, olyan dolog, amelyről hallgatni kell, csak suttogni szabad, ami elfelejthető és majd normalizálódik.

 

Horvátországban egyre több kórházban döntenek úgy az orvosok, hogy lelkiismereti okokra hivatkozva nem végeznek abortuszt. Az esemény utáni tablettát ugyan ilyen okokra hivatkozva gyógyszertárak sem adják ki. Egyes kórházakban érzéstelenítő nélkül végeznek terhességmegszakítás olyan esetekben is, ha a nők elvetélnek. A résztvevők közül többen is hangosan olvasták fel tapasztalataikat azzal kapcsolatban,  hogyan kötözték ki őket, arról, hogy a fájdalomtól hogyan ájultak el, és a megaláztatásokról, amelyeket az egészségügyi dolgozók részéről szenvedtek el. 

 

Zágráb mellett ebben az évben Rijekában, Pulán, Zadarban és Splitben is tartottak megmozdulásokat.

 

Könnygázzal oszlatta fel a török rendőrség a nemzetközi nőnap alkalmából tartott isztambuli tüntetést

 

Könnygázzal oszlatta fel a török rendőrség pénteken Isztambulban a nemzetközi nőnap alkalmából tartott tüntetést - jelentette a Demirören török hírügynökség.

 

A demonstrálólók este fél 8-tól terveztek végigvonulni a metropolisz korzóján, az Istiklal úton, de a hatóságok már korábban közölték, hogy nem engedélyezik a tüntetést, a résztvevőket pedig a környező utcákba fogják terelik. A rendőrség először pajzsokkal állta el a menetelni szándékozók útját, majd könnygázt is alkalmazott a tömeggel szemben.

 

Az Evrensel török marxista napilap beszámolója szerint a rendőrség gumilövedékeket is bevetett a több tízezernyi tüntető ellen.

 

A Cumhuriyet török kormánykritikus napilap ugyanakkor arról írt, hogy a demonstrálók néhány ezren voltak. A Cumhuriyet arra is kitért, hogy a rendőri beavatkozás során két vízágyú is megjelent a közelben.

 

A nemzetközi nőnap alkalmából 2003 óta tartanak tüntetéseket Isztambulban, azonban a 2016. júliusi katonai puccskísérlet óta a hatóságok biztonsági okokra hivatkozva a korábbinál többször akadályozzák meg a demonstrációkat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: