2012-07-08 10:26:33• hírek • MTI

Tízezrek a londoni World Pride-on

A World Pride minden évben a londoni nyár egyik fő turistalátványossága, és - ahogy a rendezvény elnevezése is utal rá - a világ minden részéről érkeztek részvevők.

Egész napos koncertsorozattal és számos egyéb kulturális eseménnyel kísért több tízezres, karneváli hangulatú felvonulást tartottak szombaton Londonban a hagyományos éves World Pride napja alkalmából.

A rendezvény hivatalos szervezője a Pride London nevű, jótékonysági egyesületként működő, önmagát adományokból fenntartó csoport, amelynek meghirdetett fő célja a sokszínűség elfogadtatása, a jogegyenlőség biztosítása, a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséggel szembeni előítéletek és diszkrimináció felszámolása.
Az idén - finanszírozási problémák miatt - a korábbi évek több százezres tömegrendezvényeihez képest valamelyest visszafogottabb volt a londoni World Pride, azonban így is tízezrek vettek részt a népünnepély jellegét öltő felvonuláson, amely a Baker Streetről az Oxford Streeten és a Regent Streeten át a Trafalgar térig haladt.

A rendezvény alkalmából a londoni belváros jelentős részét lezárták és átadták az ünneplő tömegnek; így a kormányzati negyed főutcáját, a Whitehallt is a rendkívül változatos öltözetű sokaság vehette birtokába.
A Whitehallról nyílik a brit miniszterelnöki rezidenciának otthont adó utca, a Downing Street.
Boris Jonhson, London konzervatív párti polgármestere - aki a korábbi években rendre a menet élén haladt - ezúttal külföldi útja miatt nem volt jelen, ám az általa vezetett városháza 100 ezer fonttal támogatta a rendezvényt.

A londoni melegfelvonulás fő támogatói között van a főváros polgármesteri hivatala mellett az országos szakszervezeti szövetség (TUC), amely a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan ezúttal is külön pavilonnal volt jelen a rendezvények központi helyszínén, a Trafalgar téren.

A téren felállított hatalmas színpadon estébe nyúló koncertsorozat szórakoztatta az összegyűlt tízezreket.
A szűkösebb finanszírozás miatt az idén elmaradt a Soho vigalmi negyedében hagyományosan megrendezett, hajnalig tartó utcabál, ám hivatalos szervezés nélkül is ezrek vigadtak a Soho pubokkal, bárokkal szegélyezett utcáin.
A szombati demonstráción az idén is külön csoportokban vonultak fel a különböző közszolgálati, egészségügyi és rendvédelmi szervezetek másságukat nyíltan vállaló képviselői; a menetben lehetett látni például egyenruhában vonuló rendőröket, mentősöket és az állami egészségügyi szolgálat (NHS) alkalmazottait.

A nyár egyik fő látványossága minden évben a londoni fesztivál

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: