2013-10-04 12:23:19• hírek • Kocsis Zoltán

Tízezer hektár fölötti ingatlant igényelnek vissza

„Azért szerettem volna ma ismét találkozni önökkel, hogy elmondhassák, milyen problémákkal küszködnek. Az az igazság, hogy nem vagyok megelégedve azzal, ahogy a dolgok haladnak. Azt tapasztalom, sokan csak akkor dolgoznak, amikor a központi bizottság éppen a helyszínen van. Senkit sem akarok dorgálni, de megoldásokat és felelősséget akarok. Igyekszem mindenben támogatni önöket, de ha ilyen ütemben haladunk, ki fogunk futni az időből", köszöntötte péntek reggel a Szatmár megyei önkormányzatok képviselőit Eugeniu Avram prefektus.

A megyei tanács nagytermében ismételten összegyűltek a megye polgármesteri hivatalainak titkárai és azok a szakemberek, akik a visszaszolgáltatási kérdésekkel foglalkoznak. Amint arról korábban beszámoltunk, a 165/2013-as törvény arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy szeptember 15-ig készítsék el az összes vitatott terület leltárát, az év végéig pedig azokét, amelyeket kárpótlásként fel tudnak ajánlani. Cosmin Dorle, a prefektusi hivatal közigazgatási és jogi osztályának vezetője elmondta, Szatmár megyében közel 11.000 folyamatban lévő visszaigénylési kérvény van, a kért területek nagysága pedig elérik a 12.000 hektárt. Ezzel együtt valamennyi visszaigénylés 80%-ának végére sikerült pontot tenni az elmúlt húsz esztendőben.

Elmondása szerint sok az átfedés önkormányzatok között és sok esetben okoz gondot, hogy a polgármesteri hivataloknak nem volt pénzük fizetni a topográfusokat. Sok esetben okoz gondot a különböző közintézményekkel való kapcsolattartás, például a Vízügyi Igazgatósággal, az Erdészeti Hivatallal vagy éppen a hadsereggel. Előfordul, hogy a megyei kirendeltség nem rendelkezik jogi személyiséggel, így közvetlenül Bukaresthez vagy a minisztériumhoz kell fordulni. Arra is van példa, hogy a helyi kirendeltség „jogilag értelmezhetetlen" válaszokat ad, magyarázta Avram. Sajátos eset a Vízügyi Igazgatóságé, amely az elmúlt két évtizedben nem telekkönyvezte minden területét, mondván, nincs pénze rá, tette hozzá a kormánybiztos.

A legtöbb gond, Avram elmondása szerint Kányaházán, Csaholyban és Királydarócon van. Utóbbi esete azért is különleges, mert a titkár ellen büntetőjogi eljárás zajlik, ezért tevékenységét fel kellett függeszteni.

Az önkormányzatok képviselőihez intézett beszédében Avram adott hangot azon félelmének, hogy a polgármesteri hivatalok ki fognak futni az időből. Márpedig ebben az esetben 10-100.000 lej közötti büntetést is kaphatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: