2009-05-22 11:47:48• hírek • MTI

Tízezer film egy DVD lemezen?

Öt éven belül kapható lesz az "ultra DVD-lemez", a nanotechnológiát alkalmazó fejlesztés révén akár tízezer film is elférhet egy lemezen, és a minőség sem látja kárát - állítják szakértők.

A lemezek új generációja forradalmasíthatja a filmek, zeneszámok és az adatok tárolását, és beharangozhatja a három dimenziós televíziók és az ultra-nagyfelbontású sugárzási formát - írja internetes oldalán a The Daily Telegraph.

Az ausztráliai Melbourne-ben folyó kutatások célja olyan lemezek gyártása, amelyek annyi adatot tudnak tárolni, mint 200 ezer most használatos DVD. "Képesek vagyunk megmutatni, hogy miként lehet a nanostrukturált anyagot lemezre menteni, és növelni a lemez kapacitását anélkül, hogy növelnénk a lemez méretét" - mondta Min Gu, a kutatást vezető professzor.

A jelenleg forgalomban lévő DVD-lemezek 8,5 gigabájtnyi információt képesek tárolni, ez elég egy film, az extrák és a filmzene tárolására. A DVD-lemezek felváltására tervezett Blu-ray hordozók 50 gigabájt befogadására képesek, ez már nagyfelbontású (HD) tárolásra is alkalmas. Az új "ultra DVD-lemezek" azonban már 10 ezer gigabájt, vagyis 10 terabájt férőhelyet garantálnak.

A hagyományos DVD-lemez digitális kódokban (nullások és egyesek sorozatában) tárolják a filmeket, zeneszámokat, képeket és komputerfájlokat, amelyeket a lejátszó lézerolvasója két rétegben olvas. Az ultralemez viszont további két extra dimenziót is használna.


Sokáig kérdés volt, hogy a Blue-ray vagy a HD dvd nyeri a formátum versenyt. Végül egyik sem aratott sikert
Sokáig kérdés volt, hogy a Blue-ray vagy a HD dvd nyeri a formátum versenyt. Végül egyik sem aratott sikert


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: