2010-03-23 09:46:54• hírek • MTI

Tízéves és elvált arab asszony

Nudzsod vagyok, tízéves és elvált asszony - sokatmondó című önéletrajzi könyv először Franciaországban jelent meg, a napokban pedig az Egyesült Államokban is kiadták. Nudzsod jemeni, és korántsem véletlen, hogy Jemenben sok a terrorista és sok a gyerekasszony, újabban pedig - hála Nudzsodnak - az elvált gyerekasszony is.

Az olyan társadalmak, amelyek elnyomják a nőket, könnyen az erőszak martalékává válnak - írta a könyvről a The New York Times publicistája, beszámolva a fiatal jemeni lány küzdelméről, amelyet azért vívott, hogy - szakítva országának és szűkebb környezetének törzsi hagyományaival - iskolába járhasson, és tanulhasson.

A kislány tízéves volt, amikor családja közölte vele, hogy egy harmincas éveiben járó mozgóárushoz kell férjhez mennie. Az édesanyját ugyan lesújtotta a családi tanács döntése, de nem tiltakozott. "A mi országunkban a férfiak parancsolnak, és a nők engedelmeskednek" - magyarázta anyja magatartását Nudzsod az amerikai lapnak nyilatkozva.

Az esküvőn a menyasszony egy sarokban ült sírástól felduzzadt arccal. Az újdonsült férj tüstént kivette az iskolából a másodikos kislányt, mert úgy vélte, hogy egy férjes asszonynak nem szabad az iskolapadot koptatnia. A lány apja arra kérte a férjet, hogy ne érjen hozzá az első menstruáció előtt. Nudzsod önéletrajzában megírta: a férfi azonban nem várt, rögtön a házasság után ágyába kényszerítette. Hamarosan verni is kezdte feleségét, és az anyós még bátorította is fiát: "üsd még keményebben!".

A gyerekasszonynak fülébe jutott, hogy a bíróság ilyen esetekben kimondhatja a válást. Egy napon elszökött hazulról, taxiba vágta magát, és megkérte a sofőrt, hogy vigye a bíróságra. "Beszélni akarok egy bíróval" - mondta ott egy tisztviselőnek. "Kivel?" - kérdezte az. "Egy bíróval" - ismételte meg Nudzsod. "De itt sok bíró dolgozik" - értetlenkedett a hivatalnok. "Vigyen egy bíróhoz, bármelyikhez" - válaszolta az önéletrajzában felelevenített párbeszéd szerint Nudzsod. Amikor pedig végre egy bíró elé került, csupán annyit mondott: "el akarok válni!".

A jemeni sajtóban nagy feltűnést keltett Nudzsod válópere, annál is inkább, mert a bíróság végül kimondta a válást. A sajtóvisszhang nyomán követői is támadtak, köztük egy nyolcéves szaúdi kislány, akit egy ötvenéves férfihez adtak feleségül. A világ is felfigyelt. Nudzsod 2008-ban elnyerte az amerikai Glamour magazin Az év asszonya címét, és Hillary Clinton külügyminiszter "az egyik legcsodálatosabb nőnek" nevezte a harmadik osztályos tanulót.

Az önéletrajzi könyv öt hétig vezette a francia bestsellerlistát, és a tervek szerint 18 nyelvre fordítják le. Az amerikai lap munkatársának kérdésére, hogy mit szól ehhez a sikerhez, a fiatal nő azt felelte: nem sokat jelent számára, de nagyon várja, hogy arabul is megjelenjen a kötet.

A válás kimondása óta Nudzsod újra iskolába jár, és visszaköltözött a családjához, amelyet a könyv jogdíjából támogat is. Kezdetben testvérei elítélték, mert szerintük szégyent hozott a családra. Ám most, hogy ő vált a család legfőbb kenyérkeresőjévé, kissé másként tekintenek mindannyian az ügyre. "Nagyon kedvesek hozzá, és úgy bánnak vele, mint egy királynővel" - fedte fel az újságírónak a helyi tolmács, aki segített a beszélgetéseknél.

A The New York Times riportja szerint Jemen, amelynek csodálatos az építészete és vendégszerető a lakossága, valóságos időzített bomba. Melegháza az al-Kaida terrorszervezetnek, az ország északi része meg-megújuló polgárháború színhelye, délen pedig elszakadásra törekvő mozgalommal kell szembesülnie. Nem véletlen az sem, hogy az ország az utolsó helyre került a Világgazdasági Fórum felmérésében, amely a férfiak és a nők közötti egyenlőtlenség fokára vonatkozott.

A nőket a társadalom peremére szorító államok több okból is ingataggá válnak. Egyrészt ezekben az országokban igen magas a születési ráta, ezért a népesség jelentős része igen fiatal. Márpedig a társadalmi konfliktusok gyakorisága rendszerint egybeesik a 15 és 24 év közötti fiatalok arányával. Másrészt gyakori a többnejűség, és nagyobb a lányok halálozási aránya is. Ez azt jelenti, hogy kevesebb a házasodó korban lévő nő - viszont több az olyan frusztrált, egyedülálló férfi, akit a terroristák könnyebben beszervezhetnek.

Ezért Nudzsod iskolába járása, amely lehetővé teheti álmának beteljesülését, azt, hogy jogász legyen, nem csupán neki szolgáltathat igazságot, hanem segíthet abban is, hogy az egész ország jó úton haladjon.

Kedvező példát nyújthat erre Banglades. Ebben az országban elkezdték taníttatni a lányokat, ma az iskolázott fiatal nők töltik be Banglades kibontakozó textiliparában az állásokat, ők működtetik a civil társadalmat, ezek a tanult nők jelentik az egyik magyarázatot arra, hogy manapság miért sokkal stabilabb a bangladesi társadalom, mint a pakisztáni. (Banglades, az egykori Kelet-Pakisztán 1971-ben vált függetlenné.)

Az amerikai lap azzal a gondolattal zárja írását, hogy emlékeztet rá: az Egyesült Államok februárban bejelentette, hogy 150 millió dolláros katonai segítséget nyújt Jemennek a szélsőségesek elleni küzdelmében. Ezzel szemben egy fiatal elemi iskolai tanulmányainak költsége egy évre csupán 50 amerikai dollár - és a terroristák végső vereségében a rakétáknál is nagyobb szerepet játszhatnak az olyan lányok, mint Nudzsod.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: