2013-10-24 19:42:27• hírek • Szatmár.ro

Tízéves a bábtársulat

Ünnepi hétvége előtt áll a szatmári bábtársulat - több bábszínházi előadás is lesz.

Az ünnepi hétvége kapcsán tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Bessenyei István, a Harag György Színtársulat vezetője, Bandura Emese, a Brighella Bábszínház vezetője, illetve Stier Péter, az Északi Színház adminisztratív igazgatója.

Bessenyei emlékeztetett: szinte egy hónap sem telt el a Harag György Társulat megalapításának 60. évfordulója óta, máris újabb ünneplésre van ok. Tíz évvel ezelőtt alapították meg a színtársulat részeként a bábtársulatot. Az évek során a bábtársulat számos fesztiválon vett részt, előadásaikkal pedig a magyar színtársulat következő néző-generációját nevelték ki.

Bandura Emese a bábtársulat történetét elevenítette fel: Szilágyi Regina vezetésével 15 évvel ezelőtt néhány fiatal bábozni kezdett, pár év működés után pedig a városvezetés és a színház vezetősége pozitív hozzáállásának köszönhetően befogadták a bábosokat a társulatba. Az igazi bábtársulattá válásban nagy segítségükre volt Kovács Ildikó bábtervező is, aki számos magyar nyelven játszó társulat alapításánál bábáskodott.

A hétvégi rendezvényre a társulat eddigi összes munkatársát, tagját meghívták, emellett pedig náhány elismert bábszínház előadással köszönti a Brighella Bábszínházat. A rendezvény keretében az Északi Színház előterében, illetve a körfolyosókon bábkiállítás lesz, az Ács Alajos Stúdióterem ablakában pedig bábszínházi fotók lesznek láthatók.

A szatmári bábtársulatnak egyébként hat tagja van: Bandura Emese bábszínész és rendező, Nagy Anikó bábszínész, Szilágyi Regina, jelenleg szülési szabadságon levő rendező és társulatvezető, Bandura Tibor bábszínész, Nagy Tamás bábszínész és Bodor Judit díszlet- és bábtervező. A jelenlegi tagok közül Szilágyi Regina és Bandura Tibor a kezdetek óta a társulat tagjai.

Stier Péter adminisztratív igazgatótól megtudtuk: a bábtársulatnak 1200 bérletese van - ezek óvodás és kisiskolás gyermekek -, évente pedig közel 5 ezer nézővel büszkélkedhetnek a bábosok.

Az ünnepi bábos hétvége programja:

Október 25. - péntek - Pódiumterem:

17 óra: Pöttöm Panna a Szatmárnémeti Brighella Bábtagozat előadása - belépő 7 Ron gyerekeknek és 12 Ron felnőtteknek

Október 26. - szombat, Ács Alajos Játékszín:

11 óra: Hivatalos megnyitó

Mátyás király szárnyai a pécsi MárkusZínház előadása - belépő 7 Ron gyerekeknek és 12 Ron felnőtteknek

18 óra: Csongor és Tünde a pécsi MárkusZínház ifjúsági- illetve felnőtt előadása - belépő 12 Ron egységáron

Október 27.- vasárnap, Ács Alajos Játékszín:

11 óra Vitéz László és a csodamalom a kaposvári BábSzínTér (Pályi János) előadása - belépő 7 Ron gyerekeknek és 12 Ron felnőtteknek

11:30-tól: Ludibundus játszószínház - ingyenes

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: