2016-06-13 09:39:57• hírek • Szatmar.ro

Tizenötödik ministránstalálkozó

A batizi Szent József plébániára hívták a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ministránsait június 11-én, szombaton - több mint 250-en el is mentek.

„Legyetek tüzes lelkületűek" (Róm 12,11) mottóval tartottak ministránstalálkozót június 11-én, a batizi Szent József plébánián azzal a céllal, hogy buzdítsák, lelkesítsék az egyházmegye plébániáin ministránsi szolgálatot végző kicsiket és nagyokat. A ministránsok különös módon kapcsolódnak az Egyház szolgálatához. Egész évben a pap mellett, a szakrális térben segédkeznek a legszentebb áldozat bemutatásában, a legszebb és legnagyobb cselekedetben, amelyben az ostya és a bor Jézus testévé és vérévé változik, amelyben megjelenik a világ teremtője és üdvözítője.

A ministránstalálkozó az ő megünneplésük is, ezért a szentmise mellett minden évben változatos programok, játékok várják a fiatalokat. A tizenötödik alkalommal szervezett ministránstalálkozó elején a 23 plébániáról érkezett csoportok külön-külön bemutatkoztak - egyesek játékos módon, mások tánccal vagy rövid szerepjátékkal -, majd a 250 ministránsnak déli tizenkettőtől Schönberger Jenő püspök mutatott be szentmisét azokkal a papokkal, akik elkísérték fiataljaikat.

Így Szmutku Róbert, a nagybányai Krisztus Király egyházközösség plébánosa is jelen volt, ő mondott szentbeszédet, emlékeztetve a ministránsokat: ahhoz, hogy jól végezzék szolgálatukat, szépen éljék keresztény életüket, ne felejtsenek el újra és újra belenézni Jézus, a közösség és a család szemébe. Ezek ugyanis tükröt mutatnak nekik, amelyben megláthatják lelküket is. „Ha ebbe a három tükörbe őszintén belenéztek, megtudjátok, hogyan szolgáljátok az Úr Jézust. Az ő szeme tele van szeretettel és irgalommal. Ő választott ki téged. Valahol, valamikor rád tekintett, megkedvelt téged, ezért vagy ma itt. A ministráns Jézusnak szolgál, de az a szolgálat a közösségért, az emberekért is történik. Így az arcod, viselkedésed, magatartásod vissza kell, hogy tükrözze Jézusnak a szeretetét. Ne feledd, hogy otthon, a családban is ministránsként viselkedj. Ne legyen két arcod - egy templomi és egy otthoni."

Délután a kisebbeknek egy órán át tartó vetélkedő kezdődött, amely vallásos ismereteket, ügyességet és kreativitást vett igénybe, a nagyobbaknak pedig párhuzamos programok - kézműves foglalkozás; ministráns-sarok a szakrális térre vonatkozó ismeretekről; beszélgetés az önkéntességről; totó - zajlottak. A nap próbái során szerzett pontok alapján állt fel végül egy sorrend a csapatok között és eredményt is hirdettek: idén a harmadik legügyesebb ministránscsoport a szatmárnémeti Szent Család plébániáé, második lett a vendégszeretetben is jelesre vizsgázott, házigazda batizi Szent József plébánia ministránsközössége, míg tavalyi első helyét megtartotta a felsőbányai Nagyboldogasszony plébánia csapata.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: