2010-10-31 11:12:31• hírek • MTI

Mikroszkopikus akkumulátor

Az amerikai védelmi minisztérium kutatórészlege mikroszkopikus méretűre zsugorítaná a lítium-ion akkumulátorokat.

A cél elérése érdekében a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói új elektrolit kifejlesztésén dolgoznak. A hosszútávú cél egy olyan akkumulátor, amely nem nagyobb egy sószemnél.

Az úgynevezett Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) programjának célja, hogy a lítium-ion akkumulátorokat alkalmassá tegye például mikroszenzorok energiaellátására. A megfelelő háromdimenziós felépítéssel ugyanis igen kompakt, mégis nagy teljesítményű akkumulátorok hozhatók létre. A teljesítmény és az energiasűrűség tehát alapvetően nem változna, csak a méret - magyarázta Jane Chang, az UCLA szakembere a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

A kutatók leginkább speciális nanodrótok segítségével kívánják ezt elérni, amelyeket úgy rendeznek el, hogy a felület viszonya a térfogathoz képest lehetőleg nagy legyen, és ezzel az elérhető energiasűrűség is. Ezeket a nanodrótokat vonják be az új, szilárd elektrolittal, egy lítium-alumínium-szilikáttal. Ehhez egy különleges eljárást alkalmaznak, hogy a bevonat atomvékonyságú legyen.

Jane Chang a kutatási eredményeket az American Vacuum Society 57. nemzetközi szimpóziumán mutatta be. Persze ezek csak az első lépést jelentik a sószemnyi akkumulátorok megvalósításában. Mert bár létezik már néhány a szükséges alkotóelemek közül, a működő prototípus előállításáig még sok munka van hátra.


Mikroszkopikus méretű akkumulátort fejlesztenek
Mikroszkopikus méretű akkumulátort fejlesztenek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: