2016-07-14 09:04:31• hírek • Hirado.hu

Tizenöt perc alatt feltölthető a grafén akksi

A lítium-ion telepeket minden szempontból felülmúló grafén akkumulátort mutattak be Kínában.

Kínában elkészült a „világ első grafén akkumulátora" - számolt be róla a Xinhua hírügynökség. A szenzációs bejelentés egy üzleti prezentáció nyomán született, ahol a fejlesztők az új áramtároló kivételes képességeit méltatták.

A Dongxu Optoelectronics cég akksija akár 13-15 perc alatt is feltölthető, és 3500 töltési ciklusra képes, amivel messze meghaladja a korszerű telefonok tervezett élettartamát. A G-King telepek kapacitása 4800 mAh, teljesítménye így meghaladja a nagyképernyős Android telefonokban általában használt akkumulátorokét.

Mivel a grafén egy mindössze 1 atom vastagságú grafit film, a belőle készült akksi rendkívül vékony, a mainál is karcsúbb berendezések fejlesztését teszi lehetővé. A kínai vállalat nem árulta el, hogy mikorra érheti el a sorozatgyártást a termék. Ám az sokat elárul, hogy a pekingi bemutatón egy amerikai cég, a K2 Energy vezetője is részt vett, és együttműködési megállapodást írt alá a technológia további fejlesztéséről.

Az áttörésre nem csak a mobilkommunikáció szereplői várnak, a telefonok mellett a laptopokat, táblagépeket és az elektromos autókat is lítium-ion akkumulátorokkal szerelik. A villanyautók iránti kereslet rohamosan nő, egyre élesebb harc folyik a lítium lelőhelyekért, melyek többnyire politikailag-gazdaságilag instabil államok területén találhatók.

Az igények a becslések szerint már 2023-ra meghaladják a kapacitásokat. A szakmában arra számítanak, hogy ha nem jelenik meg alternatív technológia, hamarosan kitör a lítium láz; elindul a harc az új lelőhelyekért és az újabb, hatékonyabb kitermelési módszerek kifejlesztéséért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: