2015-03-27 19:39:07• hírek • Kocsis Zoltán

Volt értelme az interpellációknak: megmenekülhet a posta épülete!

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő többször is felemelte szavát a parlamentben a szatmárnémeti főposta műemléképületének egyre kritikusabb állapota miatt. A jelek szerint megérte a sok interpelláció és megmenekülhet a 133 éves épület.

Kereskényi Gábor először 2014 áprilisában hívta fel a figyelmet a tarthatatlan állapotokra. Akkor arra szólította fel a kormányt, hogy vagy tegyen lépéseket az épület felújítása érdekében vagy adja át az épületet. Majd` egy évvel később, idén március elején ismét szót kért a képviselőházban az ügy érdekében. Amire aztán Viorela Dobrica, az információs társadalomért felelős minisztérium helyettes államtitkára válaszolt: „A képviselő úr állásfoglalását követően megvizsgáltuk a helyzetet és arra a következtetésre jutottunk, hogy a Román Postának sürgősen lépéseket kell tennie az épület rehabilitálása érdekében. Éppen ezért a szatmárnémeti posta épülete felkerült a 2015-ös beruházási listára", olvasható felszólalása a parlament honlapján.

A helyettes államtitkár ugyanakkor elismerte: a szükséges műszaki szakvélemény, az urbanisztikai engedély, a műszaki tervek, az építkezési engedély megszerzése legalább 8-9 hónapot vehet igénybe. Csakis ezt követően lehet elindítani a közbeszerzési eljárást. A helyzetet ráadásul bonyolítja és nehezíti az épület státusa: mivel műemlék, így a kulturális minisztérium örökségvédelmi osztályának engedélyeire is szükség van.

Válaszként Kereskényi Gábor sürgette, hogy az adminisztrációs és bürokratikus akadályok leküzdéséig legalább állapotmegőrző munkálatokat kezdjen el a Román Posta.

Az 1892-ben épült épület állapotára a Szatmár.ro is igyekezett felhívni a figyelmet egy 2011 júliusi cikkében. A Biberbauer István budapesti építész tervei szerint készült eklektikus stílusú építmény, amely a Rákóczi-család egykori udvarházának helyére épült, Szatmárnémeti egyik legrégebbi épülete. Állapota sajnálatos módon az elmúlt években folyamatosan romlott, a lehulló vakolat sok esetben a járó-kelők számára is veszélyessé tette.

Reményeink szerint a minisztérium tartja a szavát és sikerül megmenteni Szatmárnémeti egyik patinás épületét. Mert veszélyhelyzetben lévő túlságosan is sok van!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: