2017-02-04 23:19:51• hírek • Kocsis Zoltán

Tizennyolc méter kolbász – nagyobb kerítés is lehetett volna belőle

Nem volt kolbászból a kerítés és az időjárás sem kedvezett feltétlenül a VII. RMDSZ-Böllérverseny résztvevőinek, ennek ellenére korlátlan volt a jókedv Avasújvárosban. Külön öröm, hogy a rendezvény túllépte immár a megye és az ország határait is.

Magyarországi (Kállósemjén, Dunakiliti) és máramarosi (Hosszúmező) csapatok is standot állítottak ugyanis az egykori traktorállomás területén, hogy elhozzák és bemutassák saját kulináris hagyományaikat. És ahogy ez egy gasztronómiai rendezvény részéről elvárható, ezúttal is találkozhattunk egy-két rendkívüli finomsággal: ilyen volt a mézeshagyma-lekváros oldalas, a vargányás, majoránnás máj sütőtökben, a velővel töltött szűzérme, az őzhússal töltött töltöttkáposzta, a bajor húskenyér, azaz a Leberkase vagy éppen a forralt whisky.

Természetesen az illusztris vendégek sem maradhattak el, tiszteletét tette Magyar Lóránd parlamenti képviselő, Pataki Csaba megyei tanácselnök, Ioan Rus alelnök vagy éppen Porcsalmi Bálint, az RMDSZ országos szervezetének nemrégiben kinevezett ügyvezető elnöke.

A túrterebesi Német Demokrata Fórum által készített Leberkase el is nyerte a zsűri legkülönlegesebb ételének járó díját, mint ahogy például a Borókagyökér Egyesület tepertőkrémje is díjat kapott.

És ha már itt tartunk...

Díjat kapott a legfinomabb kolbászért Egri, a legfinomabb véresért Szatmárhegy, a legfinomabb májasért Túrterebes, a legízletesebb vadételekért (a név kötelez mondhatnánk) a Vadászok, a legfinomabb borért a Vadkanok, míg a pálinka fődíját a magyarcsaholyiak kajszibarackja érdemelte ki.

A zsűri abszolút különdíját érdemelte ki az újonc Hosszúmező - na meg a legfinomabb hagymás velő és sompálinka díját is. Nem ők voltak azonban a legsikeresebb újoncok, hanem a második helyezett Vadkanok és a harmadik helyezett házigazda Avasújváros előtt az abszolút győzelmet besöprő Ombod csapata!

Hírportálunk - sajnos csak fiktív, de annál mélyebb főhajtással járó - díját pedig Érszakácsi érdemelte ki a legmívesebb cégér és a legautentikusabb, legötletesebb, legesztétikusabb portáért.

Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a 37 csapat egyike számára sem a díjak hajszolásáról szólt a szombati nap, hisz ez tényleg az a verseny volt, amelyen a részvétel a fontos. Mert a kétségtelenül komoly munkát feledtette a jó hangulat, az esőre álló időjárást az ismerősökkel való találkozás, a sarat az új ismeretségek kialakításának lehetősége. És ha mindez nem lett volna elég, akkor a színvonalas néptánccsoportok bemutatója, majd a Bertici Fivérek koncertje fokozta a bulihangulatot.

Felcsendültek a hamisítatlan cigányzene dallamai is igazi cigányzenészek előadásában (vagy roma zenészek játszották a roma zenét?), ez pedig sokaknak meghozta a kedvét egy jó kis daloláshoz.

És ugyan a kerítés csak makett méretben készült kolbászból, az ombodiak 18,5 méteres kolbásza tiszteletet parancsoló. A leghosszabb véres hurkát a Dunaharaszti Varga Vadászház csapata készítette, de rekordgyanús a házigazdák által „feláldozott" 264 kilós sertés is.

Ha pedig valaki ezeket meg akarja dönteni: 2018-ban jelentkezzen az böllérverseny szervezőinél.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: