2008-11-17 17:38:32• hírek • Parajdi Andrea

Tizennyolc éve a politikában

Szabó Károly, az RMDSZ szenátorjelöltje Európában, Ázsiában és Afrikában állandó lakhellyel rendelkező, román állampolgársággal bíró személyek szavazataiért indul a parlamenti választásokon. Tizennyolc éve megszakítás nélkül a Román Parlament tagja, s lehetősége volt az Európai Parlament működését is megismerni. Cikkünkből azt is megtudhatják, hogy milyen egy szenátor magánemberként.

A november 30-i parlamenti választásokon külföldi körzetben indul a román állampolgársággal bíró személyek szavazataiért. Miért döntött úgy, hogy jelölteti magát?

-Nem az én egyéni döntésem volt, hiszen senki sem indul magától. Az RMDSZ határozott úgy, hogy mivel nem tudtam Szatmár megyében szenátorjelöltként indulni, legyek a külföldi, 43-dik választókerület egyes számú egyéni választókörzetének jelöltje. Hogy miért pont engem jelöltek, erre a kérdésre nem tudok sem pontos, sem álszerény választ adni. Tizennyolc éve megszakítás nélkül a román parlamentben dolgozom, s tizenkét éve tartozom a Nyugat- Európai Unió Parlamenti közgyűlésének tagjai közé. Vélhetően az Európai Parlamentben eltöltött két év is hozzájárult ahhoz, hogy én legyek a jelölt, hiszen ez a szerepvállalás egyféle betekintést engedett számomra az Unió működésébe, és rálátást kaptam az egyes tagállamok, köztük Románia helyzetére is. Ebben a két évben olyan ismereteket sikerült szereznem, amelyeknek hasznosítására ennek a választásnak az eredménye most lehetőséget adhat.

Mi az, amit megpróbál közvetíteni a külföldön élő, választójoggal bíró személyek felé? Miért tartja fontosnak, hogy az országból elszármazott román állampolgárok éljenek a választójogukkal?

-Most, hogy életbe lépett az új választási rendszer, két szenátori és négy képviselői mandátum kifejezetten a külföldön élő román állampolgárok képviseletéről fog szólni. Felbecsülni sem lehet azok számát, akik elmennek majd szavazni, és ezáltal úgymond kifejezik azt, hogy szándékukban áll igénybe venni egy ilyen képviseletet. Én személy szerint szkeptikus vagyok, hiszen igen nehéz megcélozni a közönséget. Véleményem szerint megszámlálhatatlan olyan kérdés van, amely kifejezetten a külföldön élő román állampolgársággal bíró személyekre vonatkozik, és amelyet kétség kívül meg kell jeleníteni a Román Parlamentben. Csakhogy néhányat említsek, itt van például a nyugdíjkérdés, a különböző kihágások, szabálysértések szankcionálása, vagy egyéb családjogi, örökösödési, vagyonjogi rendelkezések. Sokan néhány idehaza eltöltött év után külföldön vállalnak munkát, amikor meg elérik a nyugdíjra jogosultság korát, problémáik adódhatnak a nyugdíjmérték megállapításánál, ugyanis különböző helyeken fizették be a nyugdíj-hozzájárulást. Az általam említett második példa is bonyolult kérdések állandó sorából tevődik össze, legyen szó egy bűncselekmény elkövetéséről, vagy egy járművezetői engedély felfüggesztéséről, még az unió tagállamai között sem kezelik egyformán a szankcionálást. Egyáltalában még az sem tisztázott, hogy az adott ország jogszabályai, vagy az illető állampolgár országának jogszabályai alapján büntetik a szabálysértőt. Sajnálatos, hogy még nem alakult ki egy egyforma igazságszolgáltatási rendszer, még egy ideig várnunk kell, hogy jogharmonizáció legyen.

Tehát éppen ezért nagyon fontos, hogy a külföldön élő román állampolgárok jogai is képviselve legyenek.

-Így van, ugyanis a képviselőnek lehetősége van bizonyos kérdéseknek a felvetésére, és akár törvénymódosító javaslattal is élhet. Úgy gondolom, hogy a külföldön élő román állampolgárokat képviselő politikusnak, alkotmányos és erkölcsi kötelessége megoldást találni a felvetődő problémákra, hiszen ők azok, akik bejuttatták a parlamentbe.

Szabó Károly szenátorjelölt

Mi az, amiért az elmúlt évek során kitartóan harcolt, melyek voltak a legfontosabb célkitűzések?

-A választási kampány során szokás mondani olyan szlogeneket, amelyek szavazásra buzdító mondatok lehetnek. Az igazság az, hogyha elővesszük az RMDSZ ideiglenes intézőbizottságának kiáltványát, amely 1989. december 25-én született, és amely az RMDSZ programjának csirája, azok az elvek ma is éppen olyan érvényesek. Nem csupán szavak, és szlogenek voltak, hanem nagy része a gyakorlatban is megvalósult. Ami a romániai magyarság alkotmányos helyzetét és jogbiztonságát illeti, látható a haladás. A tizenöt évvel ezelőtti programban megfogalmazott célok között számos pont megvalósult, amely ma mindenkinek természetesnek tűnik, és mindennapi életünk részét képezi. Akár a nyelvhasználat kérdését illető, vagy az oktatás területén tett kétségtelen előrelépések is. Azt el kell mondanom, hogy még adósok vagyunk egy magyar nyelvű állami egyetem létrehozásával, viszont az elmúlt évek azt igazolják, hogy az RMDSZ egy megbecsült politikai alakulattá nőtte ki magát, és megbízhatósága vitán felül áll. Nem csupán a romániai magyarság érdekeit képviseltük, hanem az ország modernizációjához, és az életszínvonal növeléséhez is nagymértékben hozzájárultunk.

Hogy látja, milyen eredményekre számíthat az RMDSZ szervezete a parlamenti választásokon?

-Az RMDSZ mind a 452 választókörzetben indít jelöltet. Véleményem szerint mindenkinek az a célja, hogy minél több szavazatot szerezzen, és ezáltal erősítse a szervezetet, hiszen a szavazócédulákon ott lesz a tulipán a nevünk mellett. A választások közeledtével látni lehet, hogy általában a politikai pártok nagyon nagy szeretettel nyúlnak a populizmus eszközeihez, azért, hogy szavazatokat kapjanak. Az RMDSZ nem így próbál kampányolni, hiszen vegyük alapul például a mostani hercehurcát, ami a tanügyiek fizetésével kapcsolatos, nem lehet ilyen kapkodó módon megoldani a közalkalmazotti és köztisztviselői szféra problémáit. Nem arról kellene szóljon ez az egész kampányidőszak, hogy a kedvükben akarjunk járni az embereknek, hanem hogy képviseljük az érdekeiket. Az sem gond, ha a jelölt veszít a népszerűségéből, a lényeg, hogy úgy fogalmazza meg a programját, hogy azt valós alapokra helyezze. Bízom benne, hogy ezt a szavazópolgárok is így gondolják.

Ha éppenséggel nem politikai tevékenységet űz, mivel tölti szívesen az idejét? Mutassa be az olvasóinknak, Szabó Károly szenátort, mint magánembert?

-A politika olyan mint a kábítószer, azzal a különbséggel, hogy a kábítószert nem kell megtanulni, a politikát igen. Mindenkinek vannak kedvenc foglalkozásai, de ezen a pályán igen keveset lehet ezekkel foglalatoskodni. Miután nagyapa lettem, és úgy néz ki, továbbra is gyarapodni fog a család, foglalkoznom kellene az unokákkal, de sajnos egyelőre nincs túl sok időm. Szeretek barkácsolni, odahaza mindent megcsinálok, szakmám szerint villamosmérnök vagyok, így az ezzel kapcsolatos dolgokat szívesen megoldom. Szeretek nosztalgiázni, és jó zenéket hallgatni, a rockzene terén egy kicsit retronak érzem magam, klasszikus zenét viszont szívesen hallgatok. Fiatalkoromban kosárlabdáztam, most már jó, ha kerékpározok és nagyokat túrázok. Hál'Istennek, meg tudtam őrizni a jó kondíciómat, éppen ezért merészkedtem elvállalni ezt a jelölést, minden lehetséges következményeivel együtt.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: