2020-05-05 14:53:51• hírek • MTI

Tizenkilencmillió gyermek élt földönfutóként az erőszak miatt tavaly

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Világszerte negyvenhatmillióan éltek földönfutóként az erőszak miatt tavaly, köztük 19 millió gyerek – számolt be az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden. Emberek további milliói kényszerültek elhagyni otthonaikat természeti katasztrófák miatt.

Az UNICEF jelentése szerint meredeken emelkedett a belső menekültek száma a konfliktusok és az erőszak miatt. Míg egy évtizeddel korábban még csak 25 millióan voltak, számuk az elmúlt öt évben meghaladta a 40 milliót. Tavaly a belső menekültek több mint 40 százaléka kiskorú volt – hangsúlyozta a beszámoló.
 

Otthonukat elhagyni kényszerülő gyermekek milliói vannak megfelelő ellátás és védelem nélkül” – írta közleményében az UNICEF-et vezető Henrietta Fore. „A koronavírus-járványhoz hasonló új válságok megjelenésekor ezek a gyerekek különösen sérülékenyek” – fűzte hozzá.
 

Csaknem 33 millióan váltak földönfutóvá 2019-ben: 25 millióan természeti katasztrófák, 8,5 millióan pedig erőszak és konfliktusok miatt – állt a jelentésben. Köztük van 12 millió gyermek, akikből 3,8 millióan konfliktus és erőszak, 8,2 millióan pedig többségében időjárási jelenségekhez köthető katasztrófák (áradás, viharok) miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat. A koronavírus-járvány pedig még rosszabbá tette amúgy is válságos helyzetüket – figyelmeztetett az UNICEF.
 

Az Elveszve otthon címet viselő jelentés szerint a földönfutó gyermekek az alapvető szolgáltatásokhoz sem jutnak hozzá, és az erőszak, kizsákmányolás, visszaélés, emberkereskedelem, gyermekmunka, gyermekházasság veszélyének vannak kitéve. Az UNICEF szerint sorsukon csak a kormányok, a civil társadalom, a magánszektor, a humanitárius csoportok, valamint a gyermekek és családjaik együttes összefogása segíthet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: