2012-10-28 17:17:26• hírek • Kocsis Zoltán

Tizenkilenc család jutott szociális lakáshoz – több százra lenne szükség

A márciusban átadott szociális lakások tömbháza fotó: szatmar.ro archívum
A márciusban átadott szociális lakások tömbháza fotó: szatmar.ro archívum

A Szatmárnémeti Városi Tanács csütörtöki döntése értelmében tizenkilenc család jutott szociális lakáshoz. Noha 57 kérvényt vizsgált meg az illetékes bizottság, a város vezetősége tisztában van azzal, hogy jóval több lakásra lenne szükség.

A városatyák rendes október havi ülésükön tizenkilenc család számára utaltak ki szociális lakást. Az illetékes szakbizottság összesen 57 kérvényt bírált el - ám mindössze 19 lakás állt a rendelkezésére. Pontosabban ennyi sem, hisz 16 ingatlan oly módon szabadult fel, hogy az addig bennük lakókat szerződésszegés miatt ki kellett lakoltatni. A probléma azonban ennél is súlyosabb, hisz amint azt maga Marcela Papici alpolgármester egy korábbi nyilatkozatában elmondta: két-háromezer lakásra lenne szükség. Noha ez a szám magasnak tűnik, az tény, hogy a Szatmárnémetiben lévő megközelítőleg 250 lakás nem elég.

A most szociális lakásokhoz jutottak között vannak románok, magyarok és romák, a családok tagjainak a száma pedig egytől hétig is terjed. Színes tehát a kép, a kavalkádba pedig a városi tanács júliusban próbált némi rendszert vinni, amikor is megszavazta azokat a feltételeket, amelyek mellett a kérvényezők lakásokhoz juthatnak. Itt olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint a jelenlegi lakásviszonyok (előnyben részesül, aki menhelyen vagy improvizált lakásban él), a családtagok száma (gyerekek, szülők száma), az egy főre eső jövedelem, a kérvény leadásának ideje (előnyt élvez, aki régebb óta leadta). Előnyt élveznek azok is, akiknek visszaszolgáltatott lakásból kell elköltözniük, a 35 éven aluliak, akik állami intézményekben nőttek fel vagy akiknek lakását baleset, természeti katasztrófa tette lakhatatlanná.

A márciusban átadott egyik szociális lakás vécéje fotó: szatmar.ro archívum

Nem kaphatnak szociális lakást viszont azok, akiknek tulajdonában van másik lakás; akik 1990 óta adtak el lakást; akik korábban lakásépítési- vagy vásárlási támogatást kaptak az államtól vagy akiknek az egy főre eső átlagjövedelme eléri vagy meghaladja az országos átlagot.

Amint arról annak idején beszámoltunk, Ilyés Gyula akkori polgármester március végén nyolc szociális lakást adott át a 17-es lakónegyedben. Talán ennél is fontosabb, hogy a Poligonului utcán egy első lépésben 74 (összességben 220) ANL lakást tartalmazó negyed építését is útjára engedett. A tervek szerint ide legkorábban 2013 végén lehet majd beköltözni.

Az ANL-lakások nagyban segítenek a lakásgondok megoldásában, ám esetükben is jelentős a visszaélés. Az ott lakók közel nyolcvanezer lejes tartozást halmoztak fel korábban a város felé (ez jelenleg húszezerre csökkent) és előfordult az is, hogy a lakás bérlője továbbadta azt albérlőnek...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: