2012-07-13 18:01:51• hírek • Kocsis Zoltán

Tizenkét polgármesterrel találkozott a prefektus

Incze Lajos, Halmi polgármestere
Incze Lajos, Halmi polgármestere

Tizenkét Szatmár megyei önkormányzat vezetőivel találkozott péntek délelőtt Eugeniu Avram prefektus, Halmi, Homoród, Mikola, Csaholy, Nagykároly, Pusztadaróc, Szatmárudvari, Csanálos, Szatmárhegy, Nagytarna, Mezőterem és Érendréd polgármesterei pedig beszámoltak arról, miként állnak a különböző pályázatok kivitelezésével.

Incze Lajos, Halmi polgármestere értetlenségének adott hangot, hogy négyezer négyzetméternyi útszakasz leaszfaltozására leadott pályázatát 2009-ben visszautasították, majd tavaly a tartalékok közül sem emelték be a nyertesek közé, azzal a kifogással, hogy közben a polgármesteri hivatal több utcát is leaszfaltozott saját pénzéből. Kifogásolta azt is, hogy a kerülőutak pályázata esetében menet közben változtak meg a kiírási szabályok, így 18 kilométer helyett csak 7,1 kilométert tudott megpályázni.

Gaman Mihály, Pusztadaróc polgármester elmondta, hogy ők alig másfél hónapnyi lemaradással dolgoznak, ennek ellenére egy nagy problémával kell szembenézniük. Az épülő kanalizálási rendszer csak akkor lesz működőképes, ha a szennyvíz eljut a szatmárnémeti szennyvíztisztítóba. Ennek a vezetéknek a kiépítése 600.000 lejbe kerül, ezt az összeget viszont nem tudja leírni a költségek közül. Ilyen körülmények közepette viszont az önkormányzatnak nincs pénze megépíteni az összeköttetést.

Csaholy polgármestere, Gheorghe Jurchis elmondása szerint őket egy híd építése és a villanyáram bekötése akadályozza, különben két hónap alatt befejeznék a munkát. Arra kérte a kormánybiztost, járjon közbe, hogy az „előre nem látható feladatok" számára elkülönített pénzösszeget erre is fel tudják használni.

Kovács Jenő és Gaman Mihály

Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere a tervező cég munkáját kifogásolta. Elmondása szerint az olyan terveket tett elébe, amik elfogadhatatlanok voltak, ezért egyetlen kivitelező cég sem pályázta meg az város külterületén lévő utak lekövezését. Újra kellett terveztetnie az egészet, ez most a jóváhagyás stádiumában van. Szintén a kivitelezők munkája miatt panaszkodott Szűcs Szabolcs, Szatmárhegy polgármestere, míg Mikola, Szatmárudvari és Csanálos arról számolt be, hogy a megfelelő ütemben haladnak a munkálatok.

A kivitelezők képviselője elégedetlenségének adott hangot, hogy ők a szerződéseket fix áron kötötték meg 2-3 évvel ezelőtt, azóta azonban minden inflálódott, az ebből származó kiesést viszont senki sem téríti meg nekik. Bírálta a bankok szatmári fiókjait is, mondván, hogy azok elhúzzák ugyan a mézesmadzagot a polgármesterek orra előtt, azonban végül mégsem hajlandóak hitelt nyújtani. „Abszurd, hogy a pályázatok értékét az állam garantálja, a bankok ezt mégsem fogadják el garanciának", mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: