2018-12-20 13:47:16• hírek • Bede Emőke

Tizenkét hónap, tizenkét megvalósítás. Összesített a városvezetés

Évzáró sajtótájékoztatóra hívta meg a helyi média képviselőit Szatmárnémeti vezetősége. A találkozón a polgármester, az alpolgármesterek és a városmenedzser 12 pontban foglalták össze azokat a fő csapásirányokat, melyek az idei év munkásságát meghatározták.

A beszámoló első és második pontja azokat a megvalósításokat tartalmazza, melyek talán a leglátványosabbak mindközül, azaz az utak, járdák és parkok felújítása. Mint elhangzott, ebben az évben sikerült több mint 40 utcát felújítani szerte a városban, illetve a 17-es, a Carpati 1. és 2. lakónegyedekben hét parkolót újítottak fel, további 9 pedig tervben van.
 

Harmadik irányvonalként az önkormányzat a zöldterületek megfelelő karbantartását jelölte ki. Ezzel kapcsolatban Kereskényi Gábor elmondta, a város számára gyümölcsöző cégek közti versenyt alakított ki az, hogy Szatmárnémetit 10 nagyobb területre osztották, majd ezeket egyenként írták ki licitre. A beszámoló negyedik és ötödik pontja szorosan kötődik egymáshoz, hiszen a közvilágítás korszerűsítése, a Horea utcai gettó pontra tétele, a 40 új térfigyelő kamera kihelyezése által arra törekedtek, hogy a város közbiztonságát javítsák.


Hatodik pontként a város életét nagyban befolyásoló projekteket emelték ki, mely alatt a harmadik híd közbeszerzési eljárásának kiírását, az elkerülő út megvalósításának elkezdését kell érteni, illetve három új A.N.L. tömbház építését is kezdeményeztek. A nagy projektek mellett a polgármester azt is kiemelkedőnek könyvelte el ebben az évben, hogy a Rosendahl új csarnok építését kezdte meg idén, zajlik az Aushopping építése is. A Kaufland megnyitotta második bevásárlóközpontját, valamint a NEPI-Rockcastle által megálmodott Shopping City is megkezdte működését.
 

Nyolcadik követendő irányként a városvezetés az oktatásba való befektetést jelölte ki, melynek jegyében iskolák, bentlakások, óvodák, sportpályák újulhattak meg. Kilencedikként említette a polgármester az EU-s támogatások kiaknázását, mellyel eddig összesen 27 millió eurót sikerült lehívni. Ebből a pénzből fogják megújítani a régi- és az újközpontot, megépíteni a Szamoson átívelő gyalogoshidat, kibővíteni a város biciklihálózatát, illetve felújítani a Kubikot és környékét.
 

A tizenkét pontos lista tízedik tétele a szociális szolgáltatások javítása volt, melynek jegyében többek között átadták az Ostrovului utcán található, teljesen felújított tömbházat. Bár a Szamos nagyáruház negyedik emeletén nyílt egységes ügyintéző iroda csak a lista tizenegyedik helyére került, ez is fontos változást hozott Szatmárnémeti életében, hiszen megkönnyítette a különféle ügyek gyors lebonyolítását.
 

Végül, de nem utolsósorban a polgármester a Szatmárnémetiben szervezett kulturális és szórakoztató jellegű rendezvényeket summázta, s mint kiderült, előző évhez képest 15 százalékkal több eseményt szerveztek, mint 2017-ben.
 

Mint arra Kereskényi Gábor rávilágított, ez közel sem egy teljes évértékelő, sokkal inkább a főbb követendő irányvonalakat szerették volna ezáltal kijelölni. Nem csak erre az évre, hanem a következőre is. Ugyanakkor Maskulik Csaba városmenedzser arra is felhívta a figyelmet, hogy 2019-ben megkezdődnek a nyertes projektek megvalósításai, így a város egy időre igazi építkezési területté válhat. Viszont a fejlődésnek ára van, s csak ezen időleges kellemetlenségek árán érhetők el azok a célok, melyek ismét vonzóvá teszik Szatmárnémetit az innen elszármazott fiatalok szemében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: