2007-08-01 10:01:59• hírek • Szatmár.ro

Az 5 leggyakoribb terhes vétség

babamamaSok várandós nő elkövet étkezési hibákat – ám többnyire tudatlanságból.

A kismama étrendje a magzat fejlődésére és az újszülött egészségére is hatással van, sok várandós nő mégis elkövet étkezési hibákat – ám többnyire tudatlanságból.

Ha a várandós nõ nagyjából változatlan életmódot folytat, energiaszükséglete átlagosan mindössze 15%-kal nõ, ami 300 többletkalóriát jelent.

A legtöbb nő hajlamos arra, hogy az alábbi táplálkozási követelmények közül egyet-kettőt elblicceljen a terhesség alatt. Ennek azonban nagy ára van. Néhány esetben ez hatással lehet a terhességre, a magzatra, vagy az anyára, növelve a hajlamosságot súlyos betegségek kialakulására, mint például a terhességi cukorbaj, magasvérnyomás, vagy egyes bakteriális fertőzések.

Első hiba: Kettő helyett eszem

A legtöbb megkérdezett szakértő ezt az általános meggyőződést említi az első számú hibának.
Létezik ugyanis egy olyan vélekedés, hogy a terhesség alatt a habzsolás elnézhető. Ez a terhesség alatt egészségügyi szempontból nem mennyiségileg káros, az ételek minőségén van a fő hangsúly. Ha túl sokat eszünk, akkor ez nem csak azzal jár, hogy szülés után sokkal nehezebb lesz leadni az így szerzett plusz kilókat, de sajnos hajlamosíthatják a kismamát arra, hogy terhességi cukorbetegség vagy magasvérnyomás alakuljon ki nála. Ezek pedig az ún. terhességi toxémia (preeclampsia) tünetegyüttes kifejlődéséhez is vezethetnek –mondja dr. Varsányi Hajnalka szülész-nőgyógyász szakorvos.
Ha kifejlődik a toxémia, akkor nagyobb az esélye a magzat fejlődéselmaradásának, mely a testi fejlődésre hat ki, és egy komplikált szülésnek.
A terhességi cukorbajban szenvedők magzatai általában nagyobbak, mely oka lehet a szülés műtéti úton való befejezésének is (császármetszés, vákuum.)
Megoldás: az extra kalóriák száma kicsi ahhoz képest amennyi extra tápanyagra van szükséged. Szerezd meg hát az extra kalóriákat magas tápértékű falatokból: gyümölcsök, zöldségek, csonthéjasok, hüvelyesek, alacsony zsírtartalmú tejtermékek és sovány húsok kellenek neked! A lényeg a napi hatszori, egyenletes mennyiségeket tartalmazó étkezés, bizony, sosem szabad jóllakni! Így meglesz az illúzió, hiszen eszel, és nem hízol.


Második hiba: Megszállott harc a súlyfelesleg ellen

Míg sok nő túl sok kalóriát vesz magához, akadnak olyanok is, akik túl keveset. Nagy hiba. Néhányan egyenesen rettegnek attól, hogy meghíznak, és rémálmaikban nem is tudnak megszabadulni a feleslegtől, így fogyókúráznak. Szerencsére a legtöbb leendő anya tudatában van annak, hogy az új életért a fogantatástól felelősséggel tartozik. Itt csak és kizárólag a szakszerűtlen, nem dietetikus által javasolt diétáról esik szó, hiszen adódhatnak olyan helyzetek, amikor a terhes nőnek orvosi utasításra kell bizonyos ételektől tartózkodni, vagy egy falat sem megy le a torkán a reggeli rosszullétek okán.
Megvan az esélye annak, hogy a magzat egy szakszerűtlen diétának kárát látja –hangsúlyozza Antal Emese, az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) elnöke. Hatása a magzatra nézve lehet az alacsony születési súly, mely további komplikációk forrása lehet.
Fontos tudni, hogy a magzat a növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges anyagokat, ha máshonnan nem, hát az anyja szervezetéből vonja el. Így egy fogyókúra súlyos hiányállapot kialakulásához is vezethet a kismamánál.
Hogy csak egy példát említsünk, ha egy várandós nő naponta nem jut 1200 mg kalciumhoz, akkor a gyermek saját kalciumigényét az anyja tartalékaiból fedezi, magyarul a mama csontjaiból vonódik ki a szükséges mennyiség.
A szakemberek azt javasolják, hogy a testtömeg gyarapodása legyen egyenletes, s a terhesség végére ne haladja meg az eredeti testtömeg 15–18 %-át, ami körülbelül 8–11 kg-nak felel meg.
Megoldás: Eszedbe se jusson megvonni magadtól a szükséges tápanyagokat terhesség közben, mivel így nem leszel egészséges anya, akire gyermekednek szüksége van és lesz. Ha elhízott vagy, beszélj inkább olyan dietetikussal, aki a terhességi táplálkozás ismerője. Ő biztos meghatároz számodra egy szakszerű étrendet. Nagy segítség az is, ha mindennemű üres kalóriát tartalmazó ételről lemondasz. Viszlát chips, arrive derchi popcorn!

Harmadik hiba: fáradtság és feszültség

Mi köze a hangulatnak az étkezési hibákhoz? Tanulmányok kimutatták, hogy a rosszkedv hatással van a táplálkozásra. Méghozzá negatív hatással. A fáradt, kimerült nők hajlamosak arra, hogy teletömjék magukat üres-kalóriájú szénhidrátokkal, mint a sütik és a cukrok. Általában ezek az ételek ugyan gyors energialöketet jelentenek, de fontos tápanyagok csökkenéséhez vezetnek, mint a B és C-vitamin –nyilatkozta dr. Laura Caulfield, társprofesszora egy kutatásnak, mely a stressz és a terhességi étrend összefüggéseit vizsgálta. És sajnos ezzel együtt kevesebb gyümölcsöt, zöldséget, és hüvelyeseket fogyasztanak – azokat a tápanyagban gazdag harapnivalókat, melyek a babaváróknak oly’ fontosak –tette hozzá a professzor.
Megoldás: fektess akkora hangsúlyt lelki egyensúlyodra, mint fizikai egészségedre. A stressz és a kimerültség szegényes étrendhez vezethet, aludj inkább többet, és ne szégyellj szakemberhez fordulni, ha gondjaid vannak.

Negyedik hiba: Az elsinkófált reggeli

Szakértők szerint a várandós nőknek négyszeri-ötszöri étkezés javasolt. Természetesen az adagok és a minőség tekintetében az előzőekben leírtak szem előtt tartásával, de minden harmadik, negyedik órában, hogy a vércukorszint egyensúlyban maradjon fogyasztani kell valamit. Sok nő azonban menetrendszerűen kihagyja a reggelit, akkor is folytatva rossz szokását, ha babát vár. Reggelre már nyolc, tizenkét órája nem ettünk semmit, tehát igenis szüksége van a szervezetnek élelemre. Reggeli nélkül a gyomrod is megfájdulhat, szédülhetsz, és kiéhezettnek érzed magad. Ha kihagyjuk a reggelit, és esetleg más étkezéseket, nőhet az esélye a koraszülésnek. (forrás: FitPregnancy, 2007/Júl.)
De mi a teendő, ha reggeli rosszullétek kínoznak? Sokszor, ha van valami a gyomrodban, ki lehet védeni a rosszullétet. Felkelés után, egyél pár falatot abból, amit még elviselsz. Lehet ez egy kis rizs, vagy rizskeksz, pirítós kenyér vagy kétszersült. Ha semmit sem tudsz leerőltetni, ne add fel. Próbálj enni pár falatot minden két órában. Vannak olyan nők, akik pár hétig rizsen élnek, mert ez az egyetlen, ami bent marad. És nagyon figyelj, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyál, megelőzendő a kiszáradást.
Émelygés csillapítására meg lehet próbálni a citrusféléket, a gyömbért, a mentát és a dinnyét is. Válassz olyan ételt, melyben benne vannak ezek az összetevők. Néha már az is segít, ha megszaglászunk egy félbevágott citromot, vagy egy mentalevelet összedörzsölünk az ujjunk közt. De akár a következő egyszerű receptet is kipróbálhatod: Keverj össze 30 dkg hideg, jeges, magnélküli görögdinnyét egy teáskanálnyi citromlével egy turmixgépben. Passzírozd át szűrőn és önts az eredményt jégkrémformákba, kis papírpoharakba vagy jégkocka tartóba. Fagyaszd le, és élvezd!
Megoldás: ha sosem voltál nagy reggelizős, akkor kezdd egy kis joghurttal és banánnal. Aztán következhetnek a teljes kiőrlésű gabonákból készült reggelik tejtermékekkel, majd a sovány húsok néhány hét múlva. Ne felejtkezz el a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékról sem!

Ötödik hiba: Veszélyes ételek fogyasztása

Állapotosan nagyobb a veszélye annak, hogy a nyers, vagy félig átsütött ételektől valamilyen fertőzést kapjunk.
A Listeriosis, egy súlyos bakteriális fertőzés, melyet akkor kaphatunk el, ha ezzel a baktériummal fertőzött ételt eszünk. A fertőzött személy lázas, izomfájdalmai vannak, émelygés, hányinger, hasmenés is felléphet. Ha a fertőzés átterjed az idegrendszerre, akkor fejfájás, merev nyak, zavartság, egyensúlyzavarok vagy görcsök jelentkezhetnek. Fertőzött várandós nőknél a tünetek hasonlíthatnak egy közepes erősségű influenzához, de a betegség ilyenkor súlyos következményekkel járhat. Vetélés, halvaszülés, koraszülés, és az újszülött fertőződése is bekövetkezhetnek. A várandós nő esetleg azt gondolhatja, hogy egy hot-dog az utcai árustól, vagy egy beefsteak nem a világ. De ezek az élelmiszerek mind fertőzöttek lehetnek.
A Toxoplasmosis kórokozója a tápcsatornán át, a fertőzött macska ürülékével, szennyezett földdel, mosatlan zöldséggel-gyümölccsel, vagy a köztigazda állat húsának fogyasztásával kerülhet az emberbe. A terhesség végét jelentheti, ha az anya elsődleges fertőzése közvetlenül a terhesség előtt vagy alatt következik be. Az anya általában tünetmentes, de a kórokozó a méhlepényen át bejutva, megfertőzheti a magzatot. A terhesség minél korábbi időszakában lép fel a fertőzés, annál súlyosabb következményekkel járhat a magzatra nézve (spontán abortusz, halvaszülés).
Megoldás: Óvakodjunk a nyers vagy nem átsütött húsoktól és halaktól. Ide tartozik a sushi, de nem is gondolnánk, hogy egyes sajtok, mint például a Camambert vagy a Brie, felvágottak, hot dog, és a nem pasztőrözött tejtermékek és juice-ok is veszélyforrások. Fontos, hogy ha eddig nem is tettük, szokjunk hozzá a biztonságos ételkezeléshez otthon is. A legalapvetőbb szabályok közé tartozik, hogy mossunk kezet, ha nyers hússal dolgoztunk, használjunk külön vágódeszkát, tányérokat, és késeket a húsokhoz. nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: