2014-01-28 16:23:12• hírek • Kocsis Zoltán

Tizenhatezer utasa volt tavaly a reptérnek

Több mint hétszázezer lejjel lesz nagyobb a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér költségvetése idén, mint volt a tavaly - erről a Szatmár Megyei Tanács hétfői ülésén döntött. Egy nappal később az intézmény vezetősége bemutatta a repülőtér 2013-as mérlegét.

Nicolae Fechete igazgató beszámolója szerint az előző esztendőben 16.195 utas fordult meg az 1937-ben felavatott repülőtéren. Közülük 16.139-en utaztak belföldre, 53-an pedig külföldre. Az utasok közül 16.096-an használták a menetrend szerinti járatokat, 43-an pedig rendkívüli járatokkal utaztak. Az előző évben összesen 1062-szer szálltak le és fel repülőgépek, ezek közül 590 volt kereskedelmi célú. Menetrend szerinti járatot csakis a TAROM működtet jelen pillanatban, rajta kívül néhány magánvállalat gépei látogatták a szatmári repteret, illetve humanitárius célokra használták - például a SMURD gépei.

A beszámoló kitért a tavaly megvalósított beruházásokra, fejlesztésekre is. Ebből kiderült, hogy a kerítés javítása vagy éppen a személyzet továbbképzése mellett az előző évben sikerült beszerezni egy speciális hóekét, egy éjszaka „látó" hőkamarát, valamint folyékony robbanószereket felismerő berendezést. Utóbbi azért volt szükséges, mondta Fechete, mert az uniós előírások következtében január 31-től immár a fedélzetre is vihet folyadékot az utas - legtöbb 2 liternyit és olyasmit, ami létszükséglet lehet: folyékony gyógyszereket, csecsemő és gyerektápot. Az igazgató szerint azonban a későbbiekben várhatóan ezt a korlátozást is megszüntetik.

A megyei tanács az idei beruházásokra 600.000 lejt különített el. Ebben szerepel például a tűzoltók védőfelszerelésének megvásárlása (36.000 lej), a felszállópálya felületének felújítása (90.000 lej), a repülők parkolójának kivilágítása (90.000 lej), a felszállópálya folytonos súrlódásának mérésére alkalmas berendezés megvásárlása (140.000 lej). A tervekben szerepel továbbá a terminál bővítése, egy hangár építése, egy speciális tűzoltóautó, egy 28 személyes busz, valamint egy, a repülőgépek motorjait légnyomással beindító berendezés megvásárlása, és a felszállópályához vezető út megépítése.

Az idei évben a repülőtér adott otthont a VI. Repülőnapnak, valamint szeptember 11-én egy speciális mentési gyakorlatnak. Fechete elmondása szerint a repülőnapot idén is szeretnék megszervezni, míg a mentési gyakorlatot vélhetően 2015-ben ismétlik meg újra.

A megyei tanács hétfői határozatából kiderül, hogy a repülőtérnek 2013-ban 4.638.000 lejnyi bevétele és 4.616.0000 lejes kiadása - ebből 2,2 millió személyzeti költség - volt. Az idei esztendőre a grémium 5.349.000 lejes bevételt és 5.310.000 lejes kiadást valószínűsített - a személyzeti költség 2,7 millió lehet.

Az évértékelő sajtótájékoztatón Fechete elmondta, kihasználva, hogy az Európai Bizottság Románia számára egy évvel kitolta a pályázati időszakot, a repülőtér ismét megpróbálja megpályázni a 16 millió euró értékű teljes felújítást. Adrian Stef tanácselnök korábban elárulta, igyekszenek újabb külföldi járatokat „szerezni", a célpont Spanyolország, Olaszország és/vagy Németország lehet.

Átépítés után így nézne ki a repülőtér

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: