2014-11-20 11:24:28• hírek • Kocsis Zoltán

Tizenegyezret kértek, nyolcszázat kaptak

A hét elején megérkeztek Szatmár megyébe az influenza elleni oltások és mint minden évben, ezúttal is jóval kevesebbet küldött az egészségügyi minisztérium, mint amennyire a megyei közegészségügyi igazgatóság szerint szükség lenne.

Dorina Dragos Guran igazgatónő tájékoztatása szerint az igazgatóság 11.000 darab vakcinát kért a minisztériumtól, ám egyelőre csak 800 darab érkezett meg - azaz az igényelt mennyiség 7,2%-a. Ebből is csak 600 jut el majd a lakossághoz, a fennmaradó 200 vakcina ugyanis a belügyminisztériumi struktúrához tartozó intézmények dolgozói számára van elkülönítve.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy több védőoltást nem kap már Szatmár megye, Dragos Guran az előző évek tapasztalatai alapján biztosított róla, hogy nem ez az egyetlen szállítmány.

Az influenzát az ortomixovírusok családjába tartozó influenzavírus okozza. A betegség tünetei a fertőződést követően 1-3 nappal hirtelen kezdődnek: láz, hidegrázás, elesettség, étvágytalanság, izomfájdalom, fejfájás, szédülés. Később torokfájás és száraz köhögés is megjelenik. A láz 1-5 nap alatt megszűnik, majd napok-hetek múlva a többi tünet is elmúlik. Szövődményként előfordulhat felső és alsó légúti gyulladás, tüdőgyulladás (mely időseknél és immunhiányos állapotúaknál gyakran halálos) és szívizomgyulladás (ez szintén halálhoz vezethet).

A beteg leggyakrabban magától meggyógyul; javasolt az ágynyugalom és a lázcsillapítás, valamint fontos a megfelelő folyadékpótlás. A betegnek tanácsos kerülnie várandós nők, csecsemők, idős és beteg emberek társaságát. Influenza megelőzésére szolgáló védőoltás elölt teljes vírust, hasított vírust vagy csupán felszíni antigéneket tartalmaz, mégpedig az adott évben várható legelterjedtebb influenzavírus altípusait. A védőoltás azoknak ajánlott, akiknél magas az influenza szövődményeinek kockázata: időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek és immunhiányosoknak. A H1N1 influenzavírus-törzs ellen oltandók továbbá a gyermeket tervező vagy a már teherbe esett nők is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: