2018-07-01 21:17:38• hírek • MTI

Tizenegyesek okozták a spanyolok és a dánok vesztét

A házigazda orosz válogatott bejutott a legjobb nyolc közé a labdarúgó-világbajnokságon, miután az első vasárnapi nyolcaddöntőben büntetőpárbajban jobbnak bizonyult Spanyolországnál Moszkvában.

 

A VIP-páholyban VI. Fülöp spanyol király foglalt helyet, többek között Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke társaságában, Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont nem volt ott a stadionban.
    

A házigazdák csapata túlbiztosított felállásban kezdett, az öt védő előtt a középpályán három szűrő helyezkedett, és két zavaró támadójuk is visszazárt a saját térfelükre. A szerencsés góllal vezetést szerző spanyolok a folytatásban kedvükre adogathattak - sokszor a saját térfelükön - és lassították az iramot, mert az oroszok hátrányban sem változtattak a taktikájukon. A szünethez közeledve az egyik orosz kontrát sikerült lövéssel zárniuk a hazaiaknak, amitől megjött a kedvük, és kicsit bátrabb támadójátékot vállaltak fel. Az egyenlítő góljukat viszont veszélyes helyzet nélkül, büntetőből szerezték. Ezt követően a spanyolok próbáltak ismét kapura is veszélyes játékot bemutatni, de ehhez nem tudták a tempójukat eléggé felpörgetni.

 

FIFA World Cup

FIFA World Cup added a new photo - with Andrés Iniesta and 2 others at Moscow.

A spanyol csapat úgy jött ki a második félidőre, hogy visszaveszi a vezetést és eldönti a továbbjutást, de mezőnyfölénye nem mutatkozott meg helyzetekben is, idővel pedig a lendülete is elfogyott. A 60. perctől eseménytelenül teltek a percek, a mezőnyjátékosok a félpálya és az orosz tizenhatos között helyezkedtek, így besűrűsödött a középpálya. A körülményes spanyolok ritkán tudtak áttörni, az oroszoknak pedig ez eleve nem állt szándékukban. A 87. percben Iniesta 17 méterről leadott lövését vetődve védte Akinfejev, az orosz kapust amúgy nem dolgoztatták meg a spanyolok, így jöhetett a vb első hosszabbítása.
    

A túlórát magasabb fordulatszámon kezdték a spanyolok, de az orosz kapusnak így sem akadt dolga. Az egyre fáradtabb oroszoknál viszont indokolt volt a negyedik csere - Alekszandr Erohin a 97. percben lépett pályára -, amire a vb-k történetében először van lehetőség a hosszabbításban. A ráadás második részében a negyedik spanyol csere, Rodrigo hozott színt és lendületet a játékba - helyzetét Akinfejev védte -, de már későn, a döntés a büntetőpárbajra maradt.

 

Következtek tehát a büntetőrúgások, amelyek harmadik körében Koke, majd az ötödik körében Iago Aspas lövéseit is védeni tudta Igor Akinfejev kapus, aki az orosz továbbjutás hősévé vált, mivel csapattársai hibátlanul lőtték a tizenegyeseket. Ezzel   három világbajnok közül egyik sincs versenyben: a 2006-ban győztes Olaszország ugye ki se jutott Oroszországba, a címvédő németek a csoportból sem jutottak tovább, a 2010-ben győző spanyolok pedig a nyolcaddöntőben intettek búcsút.

 

Horvátország és Dánia alaposan egymásnak esett, gyors gólváltással indult a mérkőzés, előbb a horvát, majd a dán kapu előtt alakult ki kavarodás, és abból találatot eredményező helyzet, így még négy perc sem telt el, amikor már 1-1 volt az állás.
    

Azután lassacskán kialakult az első félidőt alapjában meghatározó játékkép: a horvátok futballoztak fölényben, többet támadtak és lőttek kapura, a szívósan védekező dánok pedig egy-egy ellenakcióval igyekeztek veszélyt teremteni.
    

A szünet után is hasonló volt a felállás, de a nagyon fegyelmezetten játszó dánok ekkor már többször indultak meg előre, miközben a horvátoknak nem nagyon volt elképzelésük arról, hogyan kerüljenek a dán védők mögé és távolról is csak elvétve tudtak kapura lőni. Viszonylag eseménytelen játékkal telt el a második félidő, így hosszabbítás következett.

 

FIFA World Cup

FIFA World Cup added a new photo - with Hrvatski nogometni savez and Herrelandsholdet at Nizhny Novgorod Stadium.

    

 

Ebben a dánok kezdtek aktívabban, miközben továbbra is hatékonyan szűrték meg az ellenfél támadásait. A horvátok - ahogy a második félidő nagy részében - a ráadásban sem játszottak lendületesen, ha eljutottak a dán kapuig, a védők mindig létszámfölényben voltak. Mindkét szövetségi kapitány élt az új szabály adta lehetőséggel, a hosszabbításban negyedik cserével frissített.
    

A mérkőzés inkább a dánok elképzelése szerint alakult, stabilan védekeztek, és az idő haladtával egyre magabiztosabbá váltak, míg a horvátok csak az első félidőben diktáltak nagy tempót. A 116. percben aztán majdnem eldőlt a mérkőzés sorsa, amikor a kilépő és már a kapust is kicselező Ante Rebicet Mathias Jörgensen felrúgta. Luka Modric végezhette el a megítélt büntetőt, de lövését Kasper Schmeichel védeni tudta. 

 

Az orosz-spanyol párbajnál is nagyobb krimi következett, ugyanis Danijel Subasic illetve Kasper Schmeichel előbb az első körben védte Christian Eriksen, illetve Milan Badelj, majd a negyedik körben Lasse Schöne és Josip Pivaric lövését. Subasic aztán az ötödik körben hárította Nicolai Jorgensen kísérletét is, ekkor már Modric sem hibázott,  így Horvátország lesz Oroszország ellenfele a szombati negyeddöntőben.

 

Nyolcaddöntők:
Oroszország - Spanyolország 1-1, büntetőkkel 4-3
gólok: Zdjuba (41., 11-es) illetve Ignasevic (12., öngól) 

Dánia - Horvátország 1-1, büntetőkkel 2-3
gólok: Jörgensen (1.), Mandzukic (4,)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: