2019-11-23 19:01:11• hírek • Bede Emőke

Tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a strudlisütők és -kedvelők

Bátran mondhatjuk, hogy a Kálvária templom német közössége, valamint a Német Demokrata Fórum szatmári szervezete által életre hívott Strudlifesztivál mostanra igazi hagyománnyá nemesedett, ugyanis az Árpád utcai Svábházban immár tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a sváb különlegesség kedvelői.

A szombati eseményen egy csanálosi, egy majtényi, egy csomaközi, egy nagykárolyi, egy túrterebesi és egy szatmárnémeti csapat ragadott kötényt, hogy elkészítse a szatmári svábok specialitását. A lekváros, sós- és édes túrós, illetve krumplis töltelékkel készült párnácskák gyorsan készültek az egybegyűltek legnagyobb örömére, hiszen szinte folyamatosan érkeztek a vásárlók a friss strudlit árusító asztal elé. Kísérőként pedig egy-egy pohárnyi „Dickmilch”-et, azaz aludttejet, esetleg forralt bort is lehetett fogyasztani.





A kora esti rendezvény folyamán azonban nem csak a péksüteményből lehetett falatozni, hanem a kevésbé ismert, de legalább olyan ízletes strudlilevest is meg lehetett kóstolni. Ennek elkészítéséhez a kinyújtott tészta fel nem használt részeit aprózták fel a rutinos kezek.


Míg a felnőttek csapatai lendületesen készítették a sváb ételt, addig egy másik sarokban a legkisebbek is belekóstoltak a strudlitudományba. Az idősebb generáció lépésről lépésre tanította meg nekik a különlegesség elkészítésének minden lépését. A vidám hangulatról azonban nem csak a jó zene és a forralt bor gondoskodott, hanem a Johann Ettinger Német Tannyelvű Líceum „Gemeinsam” néptánccsoportjának táncai is, mely osztatlan sikert arattak a közönség körében. Az érdeklődők között egyébként minden náció, azaz úgy a németek, mint a magyarok és románok is szép számban képviseltették magukat, tehát nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy az esemény a hagyományápolás mellett immár közösségmegtartó és -építő jelleggel is bír.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: