2017-02-06 11:54:43• hírek • Szatmár.ro

Tizenegy vőfély vezényelte le a széri lagzit

Vasárnap tartották az immár hagyományos vőfélytalálkozót Szilágyszérben.

Február 5-én fergeteges lagzit tartottak Szilágyszérben, csak éppen a menyasszony és a vőlegény nem voltak igaziak. Valódi volt viszont a vendégsereg és a vőfély - abból ráadásul 11-is volt a (nem túl) hagyományos lakodalomban. Vasárnap tartották ugyanis a vőfélytalálkozót a Szatmár megyei településen.

A találkozóra Magyarországról, Szlovákiából, Ukrajnából, és természetesen Románia több megyéjéből is érkeztek  ceremóniamesterek, akik segítenek a lakodalom levezénylésében, feladatok elé állítva az ifjú párt és a vendégsereget, na meg versben dícsérve a feltálalt finomságokat.

A résztvevő vőfélyek: Katócz Csongor (Pusztadaróc), Szántó Bálint Attila (Erkéd), Cseh Alfréd (Kőszegremete), Mihály Ády István (Szilágyszér), Cserés Dezső (Szilágyszér), Bacskai Béla (Ungvár, Ukrajna), Fulajtár Bernát (Dobóruszka, Szlovákia), Rajzinger Csaba (Kisvárda, Magyarország), Varga Endre (Szilágybagos), Bákai Sándor (Perecseny) és Gergely István (Perecseny) voltak.

A harmadik vőfélytalálkozót is egy helyi hagyományoknak megfelelő esküvő és lakodalom köré építették, megvolt a vőlegény búcsúztatása, a menyasszony kikérése is, na meg a nagyszabású lakodalom a helyi kultúrotthonban. A helyi és messze földről érkezett vőfélyek pedig felosztották egymás között a feladatokat, így mindenki a figyelem középpontjába kerülhetett, bemutatva a régiójára jellemző hagyományokat, népszokásokat.

Az idei találkozót a széri Kukurók Néptánccsoport és a Borókagyökér Egyesület szervezte, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ támogatásával.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: