2015-03-07 15:47:08• hírek • Szatmar.ro

255 diák vett részt a Mikes Kelemen versenyen

A magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyről 11 diák jut tovább az országos döntőbe.

A Református Gimnázium adott otthont szombaton délelőtt a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyversenynek. A megye minden pontjáról érkeztek V.-XII. osztályos diákok, hogy megmutassák kreativitásukat, illetve hogy mennyire ismerik a tananyagot. Szám szerint 255 diák jelentkezett a versenyre, Hadadnádasdtól Avasújvárosig.

A legtöbb diák az V-VIII. osztályosok között versenyzett, a XI-XII osztályosok közül viszont meglepően kevesen vettek részt a tantárgyversenyen. "Ebben a korban már nagyon pályaorientáltak a diákok" - magyarázza Gál Gyöngyi kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő, a megmérettetés fő szervezője. Elmondta: a szombati tantárgyverseny jó alkalom arra is, hogy a magyartanárok találkozzanak és megbeszéljék a következő félév feladatait. Ilyen pedig akad bőven, ugyanis a következő hónapokban több nagy kaliberű tanügyi esemény is zajlik majd Szatmárnémetiben - például a Magyar Nyelv Napja alkalmából szervezett vándorkonferencia.

Visszatérve a szombati tantárgyversenyhez: az V-VIII. osztályosok elsősorban irodalmi szöveg értelmezéséből és nyelvtan-tudásukból és kreatív szövegalkotásból adtak számot, míg a nagyobbak feladatai között szövegértelmezés, összehasonlító verselemzés, értekezés, esszéírás szerepelt.

A döntőből 11 diák fog továbbjutni az országos döntőbe, ám a helyek nem kötöttek. A legjobb diákokat küldik az áprilisban, Zilahon megtartott országos megmérettetésre, így megtörténhet az, hogy egy évfolyamból három, egy másikból pedig egy diák sem jut tovább.

Az országos versenyről a legjobb diákok továbbjutnak az Apáczai Csere János Nemyetközi tantárgyversenyre, amelyen tavaly és tavalyelőtt is volt szatmári résztvevő. A nemzetközi versenyen kiemelkedően szereplő diákok pedig nem csak iskolájuknak és maguknak szereznek fontos elismerést, hanem a Tanügyminisztérium is komoly pénzdíjjal jutalmazza a diákot, a felkészítő tanárt és az oktatási intézményt is.

Mikes Kelemen tantárgyverseny

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: