2019-08-28 09:36:21• hírek • Bede Emőke

Tízen oltották egyszerre az avasújvárosi tarlótüzet

Kedden délután, 13 óra 15 perckor arról értesítették az avasfelsőfalui tűzoltókat, hogy Avasújvárosban lángra kapott a száraz növényzet és sürgős beavatkozásra van szükség – tájékoztatta híroldalunkat a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség sajtóosztálya.

Az 500 négyzetméteren égő növényzet eloltásában a 7 hivatásos lánglovag mellett 3 helyi önkéntes is részt vett, majd a bevetés után a tűz lehetséges okát is sikerült megállapítani. Mint írják, az incidenst nyílt láng szabadtéri használata okozta.


A tarlóégetéssel kapcsolatban tudni érdemes, hogy földtulajdonosoknak nem szabad addig felégetniük a tarlót, a bozótot és az egyéb jellegű növényi hulladékokat, míg előzetesen nem értesítik a helyi önkormányzatot, a helyi tűzoltókat és a környezetvédelmi ügynökséget is. Utóbbira azért van szükség, mivel egy-egy ilyen „magánakció” komoly hatással lehet a környezetre, az érintett terület növény- és állatvilágára is.


A hatóságok által kibocsátott engedélyekkel azonban már neki lehet kezdeni a földterületek letakarításnak, melynek körülményeit a törvény pontosan meghatározza. Szélcsendes időben, nappal kell a műveletet végrehajtani, és amennyiben a terület nagy kiterjedésű, apróbb szeletekre fel kell osztani, hogy kontrollálható legyen a tűz. A lehetőségekhez mérten barázdával el kell a felégetendő területet választani a szomszédos gyümölcsösöktől, erdőktől, gazdaságoktól. Az egész folyamat alatt biztosítani kell a terület őrzését. A száraz növényzetet pedig kupaconként kell begyújtani, és a helyszín elhagyása előtt az utolsó parázsfészket is el kell oltani.



Ha valamilyen szerencsétlen módon mégis kicsúszna kezünk közül az irányítás, semmi esetre nem érdemes elszaladni. Ugyanis az azonnali közbelépés elmulasztását a fentebb nevezett törvények értelmében akár 2500 és 5000 lej közötti bírsággal is „díjazhatják”. Emellett jó tudni, hogy az engedély nélkül való tarlóégetés is bűncselekménynek minősül, és emiatt is borsos pénzbüntetést akaszthatnak nyakunkba, magánszemélyek esetében ez az összeg 3 000 és 6 000 lej között változik, jogi személyek esetében pedig 25 000 és 50 000 lej között -tájékoztat a környezetvédelmi ügynökség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: