2018-10-16 05:54:27• hírek • Szatmár.ro

Tizedjére lobban fel az Egymillió csillag fénye

Az „Egymillió csillag” elnevezésű szolidaritási akció őshazája, akárcsak „szolidaritás” szavunké Franciaország.

Az akció kezdeményezői francia Caritas-önkéntesek voltak, akik 1984 adventjén Annecy-ban gyertyákat kínáltak fel a járókelőknek, hogy az azokért kapott adományokat a rászorulók megsegítésére fordítsák. 1997-ben a franciaországi Caritas országos szinten is megszervezte az eredetileg „Tízmillió csillag” elnevezésű akciót. Az évek során a rendezvény népszerűsége Európa-szerte nőtt, ma már a kontinens mintegy 15 országában tartják meg az időközben „Egymillió csillag” elnevezést nyert eseményt. A romániai Caritas-szervezetek 2009-ben csatlakoztak a nemzetközi szolidaritási akcióhoz. Tavaly az ország 39 településén ragyogtak fel a szolidaritás mécsesei. Szatmárnémetiben idén tizedik alkalommal szervezi meg a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet az „Egymillió csillag” akciót.



Hogyan is szokott zajlani a rendezvény? Egy szép őszi délutánon a segíteni vágyó lakosok összegyűlnek Szatmárnémeti egyik központi helyszínén, ahol adományaikért cserébe mécseseket kapnak, melyeket aztán meggyújtanak a rászoruló embertársak iránti szolidaritás szimbólumaként. A több száz résztvevő által lángra lobbantott több száz mécses egymás mellé helyezése által fokozatosan nyer formát és ragyog fel a felebaráti szeretetet jelképező Caritas-lángkereszt. Ez minden évben szemet gyönyörködtető és lelket melengető élmény, hiszen lehetőséget ad arra, hogy lássuk, érezzük, aki bajba jut a mi közösségünkben, az soha nincs egyedül.  


Idén október 26-án, pénteken 18 órától a Tűzoltó-toronynál lobbannak majd fel az együttérzés, a felebaráti szeretet mécsesei. A rendezvény helyszínén megtekinthető lesz az „Egymillió csillag” egy évtizedes szatmárnémeti történetének legszebb pillanatait felelevenítő jubileumi fotókiállítás. Kellemes zene, ízletes gyümölcstea és omlós pogácsa teszi majd hangulatossá az őszi délutánt.  



Mint minden évben, ezúttal is közel száz önkéntes nyújt majd segítséget a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában. A szervezők arra buzdítanak minden érdeklődőt, vegyenek részt minél nagyobb számban az október 26-i szolidaritási akción. A helyszínen beszerezhető mécsesekért kapott adományokat a Caritas a szervezet szociális szolgáltatásainak finanszírozására fordítja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: