2018-06-24 07:38:12• hírek • Bede Emőke

Nyolcadik alkalommal adták át a Falvak mécsesei díjakat

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ június 23-án szervezte meg a nyolcadik Falvak Mécsesei Gálát.

Ez az a rendezvény, amelyen a különböző vidéki településeken kiemelkedő kulturális tevékenységet folytató, vagy a népi hagyományok megőrzésében, életben tartásában elismerésre méltó tevékenységet kifejtő személyeket jutalmazzák. A megnyitón a szervező intézmény igazgatója, Robert Laszlo kiemelte: Szatmár megye az országban az egyetlen, ahol ilyen elismerést adnak át. Az elismeréseket Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke nyújtotta át.



Falvak mécsesei elismerésben részesült Császár Adalbert, Túrterebes szülötte. Gyökereit el nem feledve, nagy hangsúlyt fektetett a hagyományok ápolására, ezért szülőfalujában egy sváb táncokat járó csapatot, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban - ahol némettanárként dolgozik - pedig egy kórust hozott létre. Ezekkel a formációkkal közösen számos megyei és országos fesztivált bejárt már, de ő maga is előszeretettel vesz részt hasonló eseményeken lelkes szervezőként.



Oklevelet vehetett át Elek György is, aki szülőfaluja, Pettyén életében játszott fontos szerepet. Folyamatosan részt vett a különféle kulturális eseményeken, majd rátalált az irodalomra, melyet kiválóan használt fel arra, hogy Pettyén hagyományait konzerválja. Újságíróként számtalan riportot írt Szatmár megye kulturális életéről, viszont szülőfaluja iránti szeretete mindvégig töretlen maradt.


Bár az eseményen személyesen nem tudott részt venni, de elismermerésben részesült Ilonczai Zsombor szárazberki lelkész is, kinek nevéhez amatőr színjátszó csoport, népdalkórus és tánccsoport megalapítása is köthető. E formációk gyerekektől kezdve az idősebb korosztályig mindenkit bevonnak, így biztosítva a hagyományos értékrend és tradíciók átörökítését.  Folyamatosan részt vesz helyi és megyei kulturális eseményeken, világi és egyházi rendezvényeken is.



Ha már néptánc, akkor mindenképp meg kell említenünk a díjazottak között Varga Gabriella szilágyszéri tanítónőt is, aki Antal Máriával közösen lehelt életet a Széri kukurók tánccsoportba, mely azóta már számtalan fellépést tudhat a háta mögött. Nem csak falunapokon, de olyan nagyobb rendezvényeken is megfordultak már, mint a Partiumi Magyar Napok. Varga Gabriella reményei szerint még évtizedekig végezheti ezt a nemes feladatot, mely által a magyar folklórt igyekszik megőrizni az erre egyre kevésbé hajló világban.


A Falvak mécsesei díjátadón ezúttal egy különleges oklevelet is odaítéltek, melyet sajnos a díjazott, Sergiu Stoica személyesen már nem vehetett át, ugyanis néhány hónappal ezelőtt tragikus autóbalesetben vesztette életét. Rövid köztünk töltött évei alatt a néptánc volt a mindene, az avasi lépéseket a Doruri Satmarene formáció tagjaként nem csak helyi és megyei, hanem országos és nemzetközi szinten is ismertté tette.


A román kulturális életben tett erőfeszítéseiért elismerő oklevélben részesült Alexandrescu Nicolae, Corzan Ana, Ciocan Ioan, Turau Nicolae, Sabou Lucia és Zele Mihai.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: