2013-10-19 07:42:24• hírek • Szatmar.ro

Elismerés a vidéki kultúra mécseseinek

A filharmóniában megtartott gálán díjazták a vidéki kultúra fejlesztésén, az értékek megőrzésén dolgozókat.

A Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ szervezésében péntek délután gálaműsorra került sor a Dinu Lipatti Filharmóniában. Ezen díjakat adtak át a Vidék Mécseseinek, azoknak a személyeknek, akik vidéken tevékenykednek, a kultúra fejlesztésén és a népi értékek megőrzésén fáradoznak. A gálán összesen 21 személy kapott díjat, közülük öt személy magyar nemzetiségű.

A mezőfényi Kozma János 1982-ben született Nagykárolyban, líceumi évei alatt pedig csatlakozott a Rekettye néptánccsoporthoz, majd 2000-ben az alapítói között volt a Rekettye Kulturális Egyesületnek, melynek célja a magyar kultúra és értékek ápolása és megtartása. Több táncház-találkozót szervezett már és Szatmár megye több településén is oktat néptáncot.

A bogdándi Nagy Zsuzsanna, vagy ahogy a faluban hívják "Pistu Zsuzsa" a vidéki élet tárgyait, kellékeit gyűjti nagy szeretettel. A házában található gyűjteményből akár több falumúzeumot is lehetne alapítani - mondják ismerősei.

Kása Zsolt Ákos községben született, Csíkszeredában járt egyetemre, majd amikor hazatért akkor kezdett komolyabban a néptánc tanításába. Koreográfusként is dolgozik, a megye számos településén oktat néptáncot. Ő a Hadadi néptánctábor szervezője is.

A börvelyi Varga Sándor színművész, a világot jelentő deszkákon először Csíkszeredában mutatkozik be, majd hazaköltözik, a Szatmári Magyar Hírlap munkatársa majd főszerkesztője lesz. Jelen pillanatban a Harag György Színtársulat tagja. Emellett megalapított egy kulturális egyesületet Börvelyben, amely a helyi kultúra, hagyományok és értékek ápolásával és minél szélesebb körben való megismertetésével foglalkozik.

A sárközújlaki Csáki Ferenc matematika-tanár, a helyi általános iskola vezetőjével, Anzik Alberttel társszerzője a Sárközújlaki Általános Iskola történetét leíró kiadványnak. Szintén együtt írták Sárközújlak monográfiáját is A község amiből város lett - Sárközújlak címmel. emellett számos kulturális- és sportrendezvény szervezője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: