2016-12-14 07:20:20• hírek • Szatmár.ro

Tíz személyt díjaztak a Falvak Mécsesei Gálán

Díjat kapott mások mellett Szejke Judit, Poosz Attila és Schmidt Mária is.

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ december 13-án szervezte meg a negyedik Falvak Mécsesei Gálát. Ez az a rendezvény, amelyen a különböző vidéki településeken kiemelkedő kulturális tevékenységet folytató, vagy a népi hagyományok megőrzésében, életben tartásában elismerésre méltó tevékenységet kifejtő személyeket jutalmazzák. A megnyitón a szervező intézmény igazgatója, Robert Laszlo kiemelte: Szatmár megye az országban az egyetlen, ahol ilyen elismerést adnak át. Az elismeréseket Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke nyújtotta át.

Tíz személyt díjaztak

Díjat kapott Nicolae Bondici (Batiz), aki szülőfalujában tanító, könyvtáros, iskolaigazgató, kultúrház-igazgató és polgármester is volt, az utóbbi időben pedig könyveket írt. Bora Dezideriu (Remetemező) 1982 óta a Cununita Népi Együttes tagja, kitűnő brácsás. Marius Chis (Aranyosmeggyes) népzenész, a témában műsorokat készített a TV1 Satu Mare, a Hora TV és a Nord Vest Tv csatornákon. Mihaela Grigorean (Turc) az avasi népi-kulturális értékek kutatója és népszerűsítője.

Poosz Attila (Kaplony) már gyermekkorában ismerettséget kötött a fúvószenével, jó tíz éve pedig a Kaplonyi Fúvószenekar vezetője. Felician Pop (Szatmárudvari) jelenleg a Szatmár Megyei Múzeum menedzsere, a Falvak Mécsesei Gála ötletgazdája, író, újságíró, kulturális kiadványok alapító-szerkesztője.

Schmidt Mária (Tasnád) a Maestoso kórus alapítója és azóta - két évtizede - a vezetője. Szelyke Judit (Szatmárnémeti) a 2014-ben alapított Borókagyökér Hagyományőrző Egyesület vezetője, szíve-lelke. Az egyesület számos hagyományőrző rendezvényen vett részt, illetve szervezett. Doina Zidaru (Szatmárpálfalva) 1990 és 2015 között a polghármesteri hivatal alkalmazottjaként számos kulturális rendezvény szervezője volt.

Kicsit kilóg a sorból az ukrajnai Ivan Haiduk (Kistarna, Ukrajna), aki számos  hagyományőrző rendezvényen vett részt Szatmár megyében - a jó együttműködés elismerése is egyben a kapott díj.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: