2011-04-18 18:19:46• hírek • Szatmar.ro

Tíz személy csontjai a Láncos templom mellett

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Rákóczi utca (Mihai Viteazul) teljes rehabilitációja során régészek emberi csontokra találtak. Diana Iegar vezetésével hétfőn szakemberek vették birtokukba a területet, a leletekről pedig Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum vezetője tájékoztatta a sajtót.

Szőcs elmondta, hogy összesen tíz személy csontjaira bukkantak, akik közül nyolcan sírokban voltak elhelyezve. Mivel a jelenlegi Láncos templom előtti téren korábban egy másik templom állt, azt pedig a XII. és a XVI. században a középkori város temetője vette körül, ezért ezek a csontok vélhetően abból származnak. A szakember elmondása szerint a középkorban gyakran egymásra temetkeztek, ezzel magyarázható az, hogy nyolc ember csontjai az anatómiai szabályok szerint helyezkedtek el, a másik kettőé viszont nem. „A temetéskor az előző csontokat kiszedték, majd egyszerűen visszahajigálták őket", magyarázta Szőcs.

A történész elmondta, hogy eddig semmilyen ruhadarabot, érmet vagy tárgyat nem találtak, de reményeik szerint a néhány hétig eltartó régészeti felügyelet során erre is sor kerül. A lelet pontos korának megállapításához antropológiai vizsgálatoknak vetik majd alá a csontokat, amit a Szatmár Megyei Múzeumban végeznek majd el.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: