2012-01-25 17:10:13• hírek • Kocsis Zoltán

Tíz százalékkal csökkent a Megyei Tanács költségvetése

A Szatmár megyei községek polgármesterei szerda délelőtt a Megyei Tanács nagy gyűléstermében találkoztak a Csehi Árpáddal, valamint a Prefektúra és az Adó-és Pénzügyi Igazgatóság vezetőivel.

A megbeszélés oroszlánrészét természetesen az idei költségvetés körüli problémák tették ki. Dan Maier, az adóhivatal vezetője elmagyarázta, hogy a községek közötti leosztás a lakosság száma, az alapterület nagysága, a helyi adók behajtásának hatékonysága és azok mértéke szerint történik. Ez utóbbi esetében a fordított arányosság elvét kell alkalmazniuk: minél nagyobb egy község saját bevétele, annál kevesebb költségvetési pénzt kaphat.

A Megyei Tanács idén 10%-al kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint a tavaly: 18 millió lej helyett csak 16 millió lej áll rendelkezésére, jelentette ki Csehi. A tanácselnök elmondta, igyekeznek fedezni a községek uniós projektjeinek önrészét. Ezzel kapcsolatban a Megyei Tanács már begyűjtötte az igényeket, amelyek sajnos meghaladják a rendelkezésre álló összegeket. Ezen probléma kezelésére Csehi a polgármestereknek ígéretet tett: igyekszik banki hitelekkel orvosolni a problémát.

Több polgármester elmondta, hogy a számára kiutalt pénzből a kifizetéseiket sem tudják fedezni. Szintén sokan emlegették a fogyatékkal élők szociális pótlékát, amely célra idén sem kaptak megfelelő összeget. Többen is szóvá tették, hogy beruházásaik kivitelezését nagyban hátráltatja a monopolhelyzetben lévő Electrica, amely szerintük indokolatlanul sok pénzt kér az elektromos hálózatok bővítésére.

Ezzel kapcsolatban Csehi elmondta, az Electricának idén közel egy millió eurót kénytelenek fizetni majd a különböző önkormányzatok. Ígéretet tett, hogy Radu Giurca prefektussal együtt megpróbálják elérni: az áramszolgáltató legalább ne kérjen előleget.

A prefektus figyelmeztette ugyanakkor a polgármestereket: idén megsűrűsödnek majd az ellenőrzések, úgyhogy nagyon vigyázzanak, mire költik a pénzüket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: